poslastičarsko savršenstvo

KORA S KAFOM, KOKOS ― SVUDA! Hladna i kremasta poslastica koja se topi u ustima (RECEPT)

0

Ako volite kolače u kojima preovladava krem i ako volite kokos, onda je ovo prava stvar. Jednostavno se priprema, najbolji je kada se dobro rashladi.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci za koru:

 

  • 4 jajeta
  • 8 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica 2 u 1 kafe
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl vode


Sastojci za krem:

 

  • 1 l mleka
  • 7 kašika oštrog brašna
  • 150 gr šećera
  • 150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
  • 150 gr kokosa


I još:

 

  • kokos za posipanje

 

Priprema


Prvo razmutite brašno za krem sa 2 – 3 dcl hladnog mleka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, stavite da provri. Kada je proključalo, sipajte razmućeno brašno u provrlo mleko stalno mešajući žicom. Kuvajte, sve vreme mešajući krem kako se ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi.

 

Za koru, umutite mikserom jaja (cela) sa šećerom i vanilin šećerom, da budu penasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa.


Kada se krem prohladio, dodajte u njega margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete fin, vazdušast krem. Na kraju, umiksajte kokos.

 

Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na nju (tacnu). Skinite papir i ravnomerno razmažite krem po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi.

 

 

makonda-tracker