Paška je poslastica u kojoj su, uz voće i druge dodatke, glavni sastojci švapski sir i jaja, inače zabranjeni tokom vaskršnjeg posta.
Paška se za Uskrs pravi u specijalnom kalupu koji ima i hrišćanske inicijale X B (Hristos voskrese), pa oni ostanu ispupčeni kad se kolač izvadi iz njega.
Ko nema ovaj starinski drveni kalup, poznat pod imenom pasočnica, može da čokoladom iscrta inicijale sa strane.
Za pasku postoji više recepata, a mi vam predstavljamo recept sa pomorandžom.
Sastojci:
400 gr švapskog sira
2 pomorandže
50 gr putera
1 šolja šećera
100 pavlake (20% masti)
šećer u prahu
Priprema:
Oljuštite pomorandže pa koru naseckajte, prodinstajte i osušite, pa koristite kao dekoraciju.
Otopite puter, dodajte šećer, a posle 5 minuta i pulpu i sok pomorandži. Kuvajte dok počne da karamelizira. Dodajte pavlaku, promešajte i sklonite s vatre. Kad se ohladi, mutite švapski sir i kašiku po kašiku dodajte smesu od pomorandži (malo ostavite za dekoraciju)
Stavite u kalup (može biti bilo koja činija koju ste prethodno obložili providnom folijom) i ostavite preko noći. Prevrnite iz kalupa, ukrasite prah-šećerom i korama pomorandže.