nešto drugačije

KAKO IH IZBELITI, DA LI SU SVEŽA I ŠTA DA LJUSKA NE PUKNE? Tri najvažnija saveta za FARBANJE uskršnjih jaja MORATE znati

0

Ukoliko ste u potrazi za maštovitim rešenjima za oslikavanje jaja za svoju prazničnu trpezu, ova ideja će vam se dopasti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Da li ima veće muke od one kada za Uskrs jaja za farbanje popucaju, pa domaćica ne zna šta sa njima da radi?

 

Evo rešenja za problem broj 1:

 

Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata, piše Stil.

 

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

 

Kako izbeliti jaja?

 

Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

 

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

 

Naknadno ih prebrišite spužvicom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u sirćetu. I gotovo!

 

Kako prepoznati da li su jaja sveža?

 

Ako sumnjate u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa posmatrajte da li će potonuti jer pokvareno jaje ostaje da pluta.

 

Jaje možete da uzmete u ruku i da ga držite pored uveta. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno sveže.

 

Kad razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i ako je čvrsto, znači da je jaje sveže, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.

 

 

makonda-tracker