Ukoliko ste u potrazi za maštovitim rešenjima za oslikavanje jaja za svoju prazničnu trpezu, ova ideja će vam se dopasti
Da li ima veće muke od one kada za Uskrs jaja za farbanje popucaju, pa domaćica ne zna šta sa njima da radi?
Evo rešenja za problem broj 1:
Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata, piše Stil.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.
Kako izbeliti jaja?
Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.
Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.
Naknadno ih prebrišite spužvicom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u sirćetu. I gotovo!
Kako prepoznati da li su jaja sveža?
Ako sumnjate u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa posmatrajte da li će potonuti jer pokvareno jaje ostaje da pluta.
Jaje možete da uzmete u ruku i da ga držite pored uveta. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno sveže.
Kad razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i ako je čvrsto, znači da je jaje sveže, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.