Može se praviti cele godine, veoma je izdašna i savršena za neke svečanije prilike
Sastojci
Za svetlu koru:
- 5 belanaca
- 200 grama šećera
- 200 grama mlevenih oraha
- 2 kašike gustina
- 50 mililitara ulja
Za tamnu koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike gustina
- 2 kašika kakaoa
Za fil:
- 5 žumanaca
- 2 jajeta
- 15 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 kašike gustina
- 100 mililitara mleka
- 100 grama čokolade
- 250 grama putera
Priprema
Za belu koru umutite sve sastojke i testo preručite u podmazan pleh. Pecite pola sata na 170 stepeni. Isto to uradite sa braon korom, samo je pecite na 180 stepeni. Prohlađenu braon koru prepolovite
Za fil žumanca, jaja, šećer i vanilin šećer kuvajte na pari uz stalno mućenje. Sipajte gustin razmućen u mleku. Zgusnutu smesu skinite s vatre i umešajte izlomljenu čokoladu. Ohlađeni fil sastavite s penasto umućenim maslacem.
Na poslužavnik prvo stavite braon koru, fil, pa belu koru, nakon toga opet fil, pa odozgo braon koru. Ostatkom fila premažite celu tortu i po želji je pospite mlevenim ili seckanim orasima.