recepti

ZA SLAVU, GOSTE ILI SAMO ZA VAŠA NEPCA: Tri recepta za BOŽANSTVENE ČOKOLADNE TORTE čija priprema traje bezmalo 15 minuta

0

Tri recepta za čokoladne torte koje će zadovoljiti i one najzbirljivije, a bonus je što priprema traje jedva 15 minuta!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Božanstvena Caprese torta

 

Torta Kapreze je italijanski slatki klasik, koji potiče sa ostrva Kapri, a ovaj božanstveni kolač bez trunke brašna osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema.

 

Sastojci (za kalup od 24 cm)

 

250 g bademovog brašna

250g tamne čokolade

130 g šećera

150 g maslaca

5 jaja

Malo soli

2 kašičice ekstrakta od vanile

 

Priprema

 

Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobne temperature. Za to vreme odvote žumance od belanaca, pa od belanaca i polovine šećera napravite čvrsti sneg.

 

Žumance i ostatak šećera izmiksajte pa im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, so, vanilu, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.

 

U smesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom spatulom pažljivo umešati.

 

Zatim na red dolaze belanca koja takođe pažljivo umešajte u smesu, prvo jednu trećinu (spatulom, nikako ne mikserom), pa zatim ostatak nežno mešajući.

 

Smesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a ivice namastili, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.

 

Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s umućenom slatkom pavlakom.

 

 

Kraljica svih čokoladnih torti

 

Samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja – u ovoj se torti stapaju u neodoljiv čokoladni san. Torta je delo čuvenog kuvara...

 

Sastojci

 

120 g mlečne čokolade

150 g tamne čokolade

300 g maslaca

15 g glatkog brašna

80 g šećera

5 svežih jaja

 

Priprema

 

Kalup za tortu (28 cm) namažite maslacem i stavite u frižider da se ohladi. Obe vrste čokolade polomite na komadiće i s maslacem otopite na pari.

 

Otopljenu smesu mutilicom mutite, sklonite s pare, pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put mešajući dok se smesa ne poveže.

 

Umešajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C.

 

Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.

 

Uz ovu tortu možete poslužiti sveže bobičasto voće i šlag sa vanilom ili sladoled od vanile ili pistaća... 

 

 

Čokoladna torta s jabukama i grizom

 

Poznati kolač donosimo s nešto izmenjenim sastojcima, sa manje šećera; umesto oraha koristimo bademe (možete ih zameniti s lešnicima), a preliven je neodoljivim čokoladnim ganaš prelivom...

 

Sastojci

 

120 g šećera

3 jaja

80 g griza

200 ml mleka

120 g maslaca

80 g mlevenih badema

1 velika kašika kakaa u prahu

50 g čokolade za kuvanje

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

100 g maslaca

2 velike narendane jabuke (greni smit)

malo narendane korice narandže i limuna

 

Priprema

 

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.

Izmešajte suve sastojke, pa u smesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mleko.

 

Očistite i narendajte jabuke i dodajte u smesu i sve sjedinite.

 

Stavite da se peče u namašćenom kalupu za torte (26 cm) u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 40 minuta ili proverite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena.

 

Kad se kolač ohladi, prelijte ga toplim ganašem i ohladite.

 

Recept za ganaš:

 

120 g čokolade

120 ml slatke pavlake

 

Slatku pavlaku zagrejte, zatim dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu kojom ćete preliti kolač.

 

 

makonda-tracker