moćna namirnica

ODBIJA MRAVE, UPIJA MASNOĆU, DAJE SJAJ POSUĐU: Evo kako da koristite BRAŠNO u kući, sem za kuvanje!

0

Čak se može upotrebiti i za suvo pranje kose.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim za pripremu hleba i kolača, brašno će vam poslužiti i za zgušnjavanje kremastih sosova i variva. Ali, ovu trajnu namirnicu korisno je uvek imati pri ruci ne samo za kuvanje, već i za mnoge druge stvari poput nege i čišćenja!

Ako vam se prospe vruća mast poput ulja, najbolje ju je očistiti odmah, a ne čekati da se skori i postane lepljiva. Iako je i s brašnom lako napraviti nered u kuhinji, u ovom slučaju upravo je ono spas. Naime, ako pospete brašno po masnoći, ono će je upiti i moći ćete lakše da je pokupite. Ali, nikad to ne činite rukama nego krpicom, jer je moguće da je masnoća još vruća. Ova metoda deluje samo dok se masnoća još nije osušila.

 

Baš zato što upija masnoću, brašno je odlično i za “suvo pranje” kose i za čišćenje karata za igranje. Ako pomešajte brašno sa vodom i ostavite da proključa, kad se ohladi, dobićete domaći lepak. Ono neće biti jako čvrsto i trajno, ali poslužiće za dečje umetničke radove. Uz to, nije štetan za zdravlje poput brojnih kupovnih.

 

Služi kao suvi šampon

 

Malo brašna možete da iskoristite da biste očistili kosu “na suvo”, odnosno uklonili višak masnoće. Pre toga je važno prosejati brašno jer će vam ga tako biti lakše da ga ravnomerno nanesete. Nanesite prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je napraviti ovaj korak u kadi ili tušu tako da ne napravite nered u kupatilu. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svežije.

 

Pomoć protiv bubuljica

 

Da biste se brže rešili bubuljica, pomešajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašnu, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

 

Odbija mrave

 

Poznato je da so odbija mrave, ali sličan efekat ima još jedan beli prah, a to je upravo brašno. Ako uočite mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.

Odlično za oblikovanje

 

Brašno nije samo praktično – može da bude i zabavno! Upotrebite brašno i malo ulja za bebe kako biste dobili “testo” za oblikovanje poput plastelina, koji deca vole. Pomešajte 8 šoljica brašna sa šoljicom bebi ulja.

 

ludo testo, testo, pecivo, mešenje testa, brašno
foto: Shutterstock

Domaći lepak

 

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

 

Očistite bakar i mesing

 

Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri sa dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mesinga ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće ponovo čist i sjajan.

 

Daje sjaj posuđu

 

Nakon čišćenja uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrebite malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

 

 

 

makonda-tracker