izvrsna

ČAK VAM NI BRAŠNO NE TREBA: Superukusna čokoladna torta od samo 6 sastojaka PRAVO JE SAVRŠENSTVO! (RECEPT)

0

Divna poslastica za vašu prazničnu trpezu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

SASTOJCI:

 

200 g čokolade

200 g maslaca

6 jaja L veličine

odvojeno 220 g šećera

65 g kakaa

pola kašičice soli

PRIPREMA:

 

Rernu upalite na 160 stepeni. Pripremite kalup za tortu veličine 20–24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a ivice namastite.

 

Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće. Stavite ih u činiju otpornu na toplinu, može staklena. U lonac s debljim dnom ulijte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite posudu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam ona samostalno stoji i ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje. Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok vam voda ne proključa, smanjite vatru na srednje jaku i postavite posudu s čokoladom i maslacem.

 

Povremeno mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smesu. Sklonite sa strane i ostavite da se malo prohladi. Odvojte žumance i belance. Belance istucite u sneg (neka vam ne bude prečvrst, treba nam mekaniji sneg – soft peak). Žumancima dodajte šećer, pa ih mikserom umutite penasto dok ne posvetle i dupliraju svoj volumen. Miksajte ih oko 7 minuta. Žumancima dodajte kakao u prahu i so, pa kratko izmiksajte.

 

Smesi žumanaca sada dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili. Mutite laganom brzinom dok se sve ne poveže. Preostaje nam samo da umešamo belance, ovo radimo špatulom. Belance ćemo umešati iz 3 dela.

 

Prvu trećinu umešajte brzo, ona će nam pomoći da smesa postane mekanija. Drugu trećinu belanaca umešajte lagano i nežno kružnim pokretima od dna posude prema van. Kružite u istom smeru i budite nežni. Ovaj korak je bitan kako ne bismo izbacili vazduh iz belanaca (oni su zaduženi da nam torta bude lepo visoka).

 

Poslednji deo (treću trećinu) umešajte jednako kao i drugu ( nežnim kružnim pokretima). Tortu izlijte u kalup. Pecite je 40- 45 minuta. Pazite da je ne prepečete.

 

Kada zabodete čačkalicu u sredinu, mali deo u sredini vam može ostati vlažan, dok vam ivice i dno moraju biti suvi. Torta će vam u pečenju narasti, ali će kasnije pasti, to je u redu. Jednako tako, površina će joj malo popucati pa ćete dobiti oblik prave rustične torte. Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta, pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje. Tortu pospite kakaom u prahu.

 

 

 

makonda-tracker