neodoljivo

NAJMLAĐIMA ĆE SE POSEBNO DOPASTI: Bakino mekano i slatko pecivo za novogodišnju trpezu (RECEPT)

0

Pravo se brzo i lako, izgleda ljupko, a izvanrednog je ukusa

foto: Bakina kuhinja
foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

  • 200 grama kiselog mleka
  • 100 ml slatkog mleka
  • 15 grama kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 1 jaje
  • oko 500 gr brašna
  • 100 gr euro krema
  • žumace za premazivanje
  • korica limuna, krem za punjenje (može džem ili slane sir)

 

Priprema

 

Rastopiti kvasac u mleku, dodati šećer i ostaviti da zapeni. Dodati kiselo mleko, jaje, koricu limuna, brašno, so i zamesiti glatko testo.


Ostaviti pokriveno da odstoji 30 min. Iseći ga na loptice težine oko 100 grama. Razviti lopticu elipsasto, zaseći ivice sa strane od polovine nagore, ne do kraja, oko cm širine, pa kaiševe prebaciti uvis (to će biti uši).


U donji deo staviti nadev, pa uviti, ali ne sasvim do kraja, i sastaviti donje krajeve. Staviti zeki oči, može od borovnice ili aronijice, kao i nos, a jezik se pravi od žele-bombone.

 

novogodišnje zeke
foto: Bakina kuhinja

Pokriti da malo poraste, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni C oko 35 min. Pokriti krpom.


Posuti prah-šećerom i vanilin šećerom.

 

 


 

makonda-tracker