Uz ovaj recept meso će biti karamelizovano
Sastojci:
Meso
oko 400-500 g ramsteka
Marinada
10 kašičica domaćeg maslinovog ulja
5 žkašika senfa s zrncima gorčice -mustarda
1 kašika grube soli
1 dcl belog vina
sveže mleveni papar(zeleni, crveni, crni)
2-3 lista lovor i kadulja - smrvljeni
50g maslaca s začinskim travama
Priprema:
Meso treba biti debljine 1,5-2 cm, očišćeno od veziva i žilica.
Nemojte odreske bockati viljuškom ili slično da ne izgube sočnost, gubitkom vode .
U meso utrljati grubu morsku so. Odreske obilno premazati senfom s obe strane, preliti mešavinom ulja i vina, popapriti s šarenom mešavinom sveže mlevenog papra i začiniti lovorom i kaduljom .
Marinade treba da ima dovoljno da prelije odreske. Zatvorite plastičnom folijom da napravite nepropusno (vakum) i stavite u hladnjak preko noći.(do 24h)
Ovaj postupak dobro odležanog i začinjenog mesa ,daje najmekše odreske obogaćene začinskim biljem. So takođe , omekšava meso.
Tiganj samo lagano namastite uljem i dobro ugrejte (da ne bi prilikom zagrijavanja veća količina ulja zagorela).
Najvažnije je odreske oceđene iz marinade, naglo popržiti na dobro ugrirejanom grill tiganju na visokoj temperaturi 3-5 minuta na svakoj strani (okrenuti samo jednom).
Tako ćete dobiti srednje pečene odreske-dobro karamelizirane , a iznutra lagano ružičaste boje.Za dobro pečene odreske , bez sirovih ,roze tonova treba peći najmanje 5-6 minuta .
A za krvavi odrezak , bit će dovoljno peći 1,5 minutu sa svake strane.
Na visokim temperaturama kratkim prženjem , zatvaraju se pore na mesu i ne gubi se voda iz njega , a nemojte koristiti ni poklopac ,jer će se kondenzirati para pa će se odrezak više kuvati nego peći.