recept dana

ODUŠEVITE GOSTE UKUSNIM RUČKOM: Napravite najsočniji ramstek veoma lako!

0

Uz ovaj recept meso će biti karamelizovano

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Meso

oko 400-500 g ramsteka

 

Marinada

10 kašičica domaćeg maslinovog ulja

5 žkašika senfa s zrncima gorčice -mustarda

1 kašika grube soli

1 dcl belog vina

sveže mleveni papar(zeleni, crveni, crni)

2-3 lista lovor i kadulja - smrvljeni

50g maslaca s začinskim travama

 

Priprema:

 

Meso treba biti debljine 1,5-2 cm, očišćeno od veziva i žilica.

Nemojte odreske bockati viljuškom ili slično da ne izgube sočnost, gubitkom vode .

 

U meso utrljati grubu morsku so. Odreske obilno premazati senfom s obe strane, preliti mešavinom ulja i vina, popapriti s šarenom mešavinom sveže mlevenog papra i začiniti  lovorom i kaduljom .

 

Marinade treba da ima dovoljno da prelije odreske. Zatvorite plastičnom folijom da napravite nepropusno (vakum) i stavite u hladnjak preko noći.(do 24h)

Ovaj postupak dobro odležanog i začinjenog mesa ,daje najmekše odreske obogaćene začinskim biljem. So takođe , omekšava meso.

 

Tiganj samo lagano namastite uljem i dobro ugrejte (da ne bi prilikom zagrijavanja veća količina ulja zagorela).

 

Najvažnije je odreske oceđene iz marinade, naglo popržiti na dobro ugrirejanom grill tiganju na visokoj temperaturi 3-5 minuta na svakoj strani (okrenuti samo jednom).

 

Tako ćete dobiti srednje pečene odreske-dobro karamelizirane , a iznutra lagano ružičaste boje.Za dobro pečene odreske , bez sirovih ,roze tonova treba peći najmanje 5-6 minuta .

 

A za krvavi odrezak , bit će dovoljno peći 1,5 minutu sa svake strane.

Na visokim temperaturama kratkim prženjem , zatvaraju se pore na mesu i ne gubi se voda iz njega , a nemojte koristiti ni poklopac ,jer će se kondenzirati para pa će se odrezak više kuvati nego peći.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker