recept dana

NAPRAVITE DIVAN RUČAK ZA CELU PORODICU: Domaće NJOKE za tren oka!

0

Mekane, ukusne i sočne...

foto: profimedia
foto: profimedia

Sastojci:

Četiri velika crvena krompira
Jedno jaje
150-200 grama brašna
So, biber

 

Priprema:

Krompir u ljusci ubacite u posoljenu vodu i kuvajte na srednjoj vatri 20-25 minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi, a potom skinite koru.

U većoj činiji, gnječite krompir dok ne dobijete glatki pire bez grudvica. Posolite i pobiberite, pomešajte sa jajetom, a zatim testo prebacite na čistu radnju površinu zajedno sa 150 grama brašna. Mesite testo tako da njime zahvatate brašno sa radne površine. U zavisnosti od krompira, možda nećete potrošiti svih 200 grama, pa počnite sa 150 grama brašna. Znaćete da je testo baš kako bi trebalo kada prestane da se lepi i postane čvrsto.

Odvojite četvrtinu testa i napravite, dug, tanak valjak. Secite komadiće duge oko tri centimetra, i malo ih spljoštite prstom da bi dobili oblik njoki, odnosno "jastučića". Možete ih blago pritisnuti i poleđinom viljuške da bi dobile udubljenja u kojima će se zadržati sos. Ponovite proces sa ostatkom testa.

Sveže njoke kuvaju se u ključaloj, posoljenoj vodi dok ne isplivaju, što traje manje od jednog minuta! Servirajte ih tople, sa sosom po izboru.

 

 

 

makonda-tracker