Još niste jeli boraniju pripremljenu na ovaj način, a sigurno ćete vam se dopasti
Sastojci:
- 1 kg očišćene žute boranije
- 1 veća glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 zelena, ljuta papričica
- 1 veća šargarepa, isečena na sitnije kockice
- 2 veća oljuštena i isečena na kockice, paradajza
- po izboru meso, može i bez mesa
- 4 komada jaja
- 500 ml mleka
- 4 kašike gustog (grčkog) jogurta ili kisele pavlake
- so, biber, suvi začin
- 2-3 kašike sveže seckanog peršuna
- 2-3 kašike ulja
Priprema
Boraniju oprati, očistiti i iseći na polovine, ako su dugačke, iseći ih na tri dela.
Na ulju propržiti sitno seckani luk, kada postane staklast, dodati šargarepu i beli luk i sitno seckanu zelenu papriku.
Propržiti nekoliko minuta pa dodati isečen paradajz i sa paradajzom dodati očišćenu i isečenu boraniju.
Promešati dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok boranija ne omekša, povremeno dodajući po malo vode. Ako spremate s mesom i ako koristite suva mesnata rebra, prvo ih prokuvajte u vodi, tu vodu bacite i onda dodajte u boraniju. Meso dinstajte zajedno s povrćem.
Omekšaloj boraniji dodati začine, vegetu, biber, svež peršun, sve dobro promešati, pa sipati u vatrostalnu činiju (najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).
Umutiti žicom jaja, dodati mleko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko boranije.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko pola sata poklopljeno, otklopiti i peći još petnaestak minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.
Zapečenu boraniju možete praviti i bez mesa. Ovakvu boraniju poslužiti sa zelenom salatom.