ZDRAVLJE

NEMOJTE PROPUSTITI SEZONU: Porcija lubenice svakog dana očistiće vaš organizam na prirodan način!

0

Malo kalorija, a mnogo hidratacije...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nema namirnice koje bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice!

 

Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Iako se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka.

 

Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

 

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjemu frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presečete, ipak je svakako odložite u frižider. OVDE saznajte zašto NIKAD ne treba da držite JAJA u frižideru.

 

Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vreme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

 

Činjenice o lubenici

 

Moćni L-citrulin

 

U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju - 210 mg u 100 g lubenice.

 

Vitamin C

 

20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti

 

Kalorije

 

Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega 30 kalorija

 

Snažni likopen

 

Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker