recept dana

ODLIČAN IZBOR ZA VEČERU SA PORODICOM: Domaća pita sa sirom i spanaćem!

2

Pravi se veoma brzo i možete jesti i za doručak

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pitu

 

Fil:

1/2 kg sitnog sira

300 g spanaća

100 ml jogurta

1 jaje

1 kašičica soli

 

Smesa za premazivanje:

4 jajeta

2 kašike kiselog mleka

250 g kisele pavlake

100 ml ulja

130 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kesice praška za pecivo

2 kašičice soli

 

Priprema:

 

Smesa za premazivanje: Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju vanglicu staviti belanca i, čvrsto, ih umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti ulje i mutiti, dok se ulje ne sjedini sa jajima. Dodati kiselo mleko i kiselu pavlaku. Dobro umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, soli, praška za pecivo i sode bikarbone. Sjediniti sa ostalim sastojcima.

 

Fil: Spanać, sitno, iseckati, posoliti, izmešati i ostaviti 10-ak minuta, da bi spanać otpustio vodu. U dublju vanglicu staviti sir, dodati jogurt, jaje i, viljuškom, dobro sjediniti. Spanać, dobro, rukama, iscediti i dodati smesi sa sirom. Sjediniti.

 

Na radnu površinu staviti jednu koru, poprskati je sa 2 kašičice ulja i preliti sa 3 kašike smese za premazivanje (smesu za premazivanje, silikonskom, četkicom razmazati po celoj kori).

 

Preko staviti još jednu koru, pa ponoviti postupak (posuti sa uljem i smesom za premazivanje), pa preko rasporediti deo fila.

 

Kore umotati u rolat (ne stezati jako, prilikom motanja), saviti u oblik puža i staviti u, pripremljenu, tepsiju, na sredinu tepsije (dno tepsije, vel. 30cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem).

 

Nastaviti sa motanjem rolatića i ređati ih, u krug, oko postavljene kore.

 

Napravljenu pitu premazati, ostatkom, smese za premazivanje, pa preko posuti, sitno, iseckanim maslacem (margarinom).

 

Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada pita porumeni, izvaditi je iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker