icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

praznik

OVO JE NAJSTARIJI RECEPT ZA UKUSNU POGAČU: Neka sve bude spremno za USKRŠNJI ručak sa najmilijima!

Podeli:

Naše bake su mesile na ovaj način

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1,5 kg brašna

30 g pivskog kvasca

4 žumanceta

4 kašike šećera

parče putera

kora limuna

žumance

so

malo mleka

 

Priprema:

 

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

 

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite.

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...