Gumeni medvedići su mnogima omiljeni slatkiš, ali po prodavnicama uglavnom kupujemo one koji sadrže želatin, veštačke boje i druge dodatne sastojke.
Međutim, sami možete lako napraviti vegetarijanske gumene medvediće – i to sa samo tri sastojka, bez želatina i bez „hemije“. Pogodni su i za vegeterijance,
Potrebno je:
• 250 g jagoda (smrznute ili sveže)
• 2 kašike meda
• 1 pakovanje agar agara
• štapni mikser
• kalup za gumene medvediće
• pipeta
Priprema:
Ugrejte jagode. Kad omekšaju, izmiksajte ih u tekuću masu. Zatim, dodajte med i agar agar. Još jednom ugrejte smesu i pri tome stalno mešajte. Pomoću pipete stavite smesu u kalupe za medvediće. Potom, kalup stavite na 25 minuta u zamrzivač. Medvediće ćete sasvim lagano istisnuti iz kalupa. Rok trajanja ovih medvedića je vrlo kratak. Najbolje ih je pojesti isti ili drugi dan.
Savet: Ako med zamenite sirupom od agave, dobićete veganske gumene medvediće.