RECEPT DANA

SAVRŠEN PORODIČNI RUČAK: Musaka od tikvica je pravi izbor za one koji vode računa o liniji!

0

Recept koji bi svaka domaćica trebalo da zna

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1 šargarepa

2-3 kašike ulja

700 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)

1/2 kašičice bibera

1 ravna kašičica soli

1/2 kašičice biljnog začina

1/2 kašičice slatke mlevene paprike

1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

50 g pirinča

1 tikvica srednje veličine

100 g brašna

so

Preliv:

 

2 jajeta

100 ml neutralne pavlake za kuvanje

100 ml vode

1/2 kašičice biljnog začina

 

Priprema: 

 

Tikvicu operite i po želji oljuštite, pa isecite na tanke kolutove. Posolite i ostavite da stoji 15-ak minuta da pusti sokove. Ovo će pomoći da tikvice budu fino sočne nakon pečenja. Možete ih ređati na tanjir i između redova soliti tako ćete znati da je svaki kolut posoljen.

Na ulju propržite sitno seckani luk i šargarepu sa malo soli, tako da omekšaju. Ukoliko je potrebno dodajte malo vode, da ne uhvati. Kada je omekšalo stavite meso i uz mešanje ga rasturite na što sitnije komadiće. Pržite da ispari sva tečnost koju će meso sigurno pustiti. Kada ispari tečnost onda pustite da se meso malo zapeče, da uhvati. To će dati dodatni ukus jelu. Zatim, promešajte pa uradite tako još jednom.

 

Ulijte pola čaše vode i dodajte pirinač a zatim i sve preostale začine. Sve dobro izmešajte i kuvajte, uz mešanje, 10-ak minuta dok se pirinač skoro potpuno ne skuva. Dodajte vodu po potrebi. Kada dodate pirinač bilo kojem jelu ono postane sklono lepljenju za dno, pa je zato važno da češće mešate. Kada je pirinač gotov, sklonite šerpu sa vatre i ulijte pola čaše vode. Ostavite tako do korišćenja.

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni a posudu za pečenje premaižte sa malo maslinovog ulja. Koristim četvrtastu posudu 30×20 cm. Tikvice uvaljajte u brašno pa u dva reda postavite na dno posude. Zatim rasporedite meso i ponovo zalijte sa pola čaše vode. Nemojte da vas ova voda buni. Kako je u mesu još uvek nepotpuno skuvano zrno pirinča, voda će mu pomoći da se dokuva. A takođe, brašnu na tikvicama prija voda kako bi celo jelo bilo sočno. Preko naređajte preostale tikvice uvaljane u brašno.

U odvojenoj posudi pomešajte jaja, vodu, neutralnu pavlaku i biljni začin pa time zalijte musaku. Pecite musaku 45-60 minuta ili dok ne dobije finu boju. Sačekajte da se malo prohladi kako biste je lakše sekli i poslužite.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker