jedinstvena poslastica

ITALIJANI SU OTKRILI 4 JEDNOSTAVNA TRIKA ZA SAVRŠEN TIRAMISU: Sada će vam ova prelepa poslastica UVEK uspevati!

0

Klara i Điđi Padovani italijanski su gastroeksperti, blogeri, novinari i autori brojnih knjiga recepata. Iza sebe imaju bogato iskustvo: bezbroj kolumni i gastro kritika, te više od 30 knjiga.

tiramisu
tiramisufoto: Profimedia

Sve to bilo im je dovoljno da sakupe dovoljno mudrih kulinarskih saveta, a nedavno su sa svetom odlučili da podele nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by officinadelparty (@officinadelparty) on

 

Kolač koji nas čini srećnim ima nekoliko važnih trikova koje je definitivno dobro znati:
 

1. Izbegavajte slatki kakao

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Hawkswell (@chris_cph_) on

 

Jedna od tajnih dobrog tiramisua je definitivno kontrast slatkog i gorkog. Slatki krem i piškote treba da budu u suprotnosti prema gorkom kakau. Dakle, u pravljenju tiramisua definitivno nemojte koristiti instant kakao napitke ili narendanu čokoladu. Koristite obični, gorki kakao u prahu. 

 

2. Pravilo 5, 5, 500

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C H E F - R O N Y (@chefrony.tv) on

 

Krem za tiramisu ne sme biti pretvrd ni premekan. Dok neprestano balansiramo na granici savršenog ukusa, Italijani kažu da je optimalna razmera 5:5:500!

 

Dakle, u svoj krem stavite 5 jaja, 5 kašičica šećera i 500 grama maskarpone sira i, navodno, ne možete promašiti!

 

3. I kafa se kuva po posebnim pravilima

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAPUR IBRA (@dapuribra) on

 

I kafa koju stavljate u tiramisu ima vlastita pravila. Za Italijane, ta kafa obavezno mora biti kuvana u moka aparatu, a na našem podneblju naprosto ćemo reći da je bolje kad za tiramisu pripremamo tursku kafu. Instant kafe jednostavno nisu toliko pune ukusa i mirisa.

 

Dalje, u tiramisu ide potpuno gorka kafa, a piškote u nju močite tek kada je potpuno hladna jer će keks inače upiti previše kafe i postati premekan.

 

4. Šlag? Ni u ludilu!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Consorzio Latterie Virgilio (@consorzio_virgilio) on

 

Šlag u tiramisuu? Svaki pravi Italijan zakonom bi zabranio taj potez! Kad je u pitanju njihova vrhunski slatkiš, italijanski gastronomski stručnjaci kažu da šlag ne bi stavljali ni za dekoraciju. Mogao bi kolač učiniti malo težim i manje izbalansiranim. Krem od maskarpone sira i keks sličan piškotama biće jedini pravi balans za ovaj kolač! 

 

 

makonda-tracker