Ovaj voćni kolač se topi u ustima.
Ne morate da budete majstor u kuhinji da biste spremili ovaj kolač – jednostavan je, a veoma ukusan.
Sastojci:
- 150 grama putera
- Šolja šećera
- Kašičica ekstrakta vanile
- Tri jaja
- Rendana kora jednog limuna
- Dve šolje brašna
- Dve kašičice praška za pecivo
- Pola kašičice soli
- 60 grama kiselog mleka
- 14 kajsija srednje veličine
- Dve kašike šećera (za posipanje)
- Dve kašike džema od kajsija za glazuru
Priprema na sledećoj strani...
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Kajsije isecite na polovine, a manji pleh obložite papirom za pečenje.
U većoj posudi umutite puter, šećer i ekstrakt vanile. Dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite nakon svakog dodavanja.
U posudi srednje veličine pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, a zatim to dodajte u smesu sa puterom i jajima, pa umutite. Dodajte kiselo mleko, pa ponovo mutite i na kraju dodajte rendanu koru limuna, pa promešajte.
Smesu nalijte u pleh i ravnomerno rasporedite, odozgo poređajte kajsije tako da presečena strana bude okrenuta ka dole. Odozgo pospite dve kašike šećera i pecite 30-40 minuta.
U međuvremenu, istopite džem na tihoj vatri i premažite preko kajsija dok su i džem i kolač još uvek vrući, pa poslužite.