RECEPT

UKUSNA POSLASTICA KOJU SVI OBOŽAVAJU: Obradujte ukućane pravim američkim krofnama!

1

Krofne su pravi izbor za sve sladokusce.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američke krofne "pojavljuju" se gotovo svakom filmu ili seriji – evo kako da ih napravite kod kuće!

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • Oko pola kilograma brašna
  • Kašičica soli
  • Kašičica i po kvasca
  • 60 grama putera (na sobnoj temperaturi)
  • Dva jaja
  • 300 mililitara mlakog mleka
  • Ulje za prženje

 

Za čokoladni preliv:

 

  • 30 grama putera
  • 60 grama čokolade
  • Šolja šećera u prahu
  • Dve do tri kašike ključale vode

 

Priprema na sledećoj strani...

foto: Profimedia

Priprema:

 

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. Dodajte puter, jaja i toplo mleko, Mešajte da se sve sjedini, možete i da mutite mikserom, dok smesa ne bude glatka. Imajte na umu da telo i dalje treba da bude malo lepljivo na dodir.

Posudu podmažite ulje, u nju stavite testo, okrenite ga jednom, prekrijte i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, u posudi okrenite testo i ostavite da narasta još 45 do 60 minuta.

 

Kada je testo naraslo, razvucite ga na pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu od oko tri centimetra. Vadite ih širom čašom, a zatim iz centra tog kruga izvadite manji krug čepom od flaše, kako biste dobili lepo oblikovane krofne. Prebacite krofne na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da narastu još oko 30 minuta.

 

U dublji tiganj sipajte ulje, zagrejte ga na vatri srednje jačine i pržite krofne, sa svake strane po dva-tri minuta. Izvadite ih na komad ubrusa da se ocedi višak ulja.

 

Napravite preliv. Istopite puter i čokoladu na tihoj vatri, a zatim dodajte šećer i ključalu vodu. Zagrejte smesu, a ako vam se čini previše gustom, dodajte još malo vode. Jednu stranu krofni umočite u preliv dok je još vruć.

 

Ostavite krofne malo da se ohlade i poslužite ih.

 

 

makonda-tracker