Krofne su pravi izbor za sve sladokusce.
Američke krofne "pojavljuju" se gotovo svakom filmu ili seriji – evo kako da ih napravite kod kuće!
Sastojci:
Za testo:
- Oko pola kilograma brašna
- Kašičica soli
- Kašičica i po kvasca
- 60 grama putera (na sobnoj temperaturi)
- Dva jaja
- 300 mililitara mlakog mleka
- Ulje za prženje
Za čokoladni preliv:
- 30 grama putera
- 60 grama čokolade
- Šolja šećera u prahu
- Dve do tri kašike ključale vode
Priprema na sledećoj strani...
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. Dodajte puter, jaja i toplo mleko, Mešajte da se sve sjedini, možete i da mutite mikserom, dok smesa ne bude glatka. Imajte na umu da telo i dalje treba da bude malo lepljivo na dodir.
Posudu podmažite ulje, u nju stavite testo, okrenite ga jednom, prekrijte i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, u posudi okrenite testo i ostavite da narasta još 45 do 60 minuta.
Kada je testo naraslo, razvucite ga na pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu od oko tri centimetra. Vadite ih širom čašom, a zatim iz centra tog kruga izvadite manji krug čepom od flaše, kako biste dobili lepo oblikovane krofne. Prebacite krofne na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da narastu još oko 30 minuta.
U dublji tiganj sipajte ulje, zagrejte ga na vatri srednje jačine i pržite krofne, sa svake strane po dva-tri minuta. Izvadite ih na komad ubrusa da se ocedi višak ulja.
Napravite preliv. Istopite puter i čokoladu na tihoj vatri, a zatim dodajte šećer i ključalu vodu. Zagrejte smesu, a ako vam se čini previše gustom, dodajte još malo vode. Jednu stranu krofni umočite u preliv dok je još vruć.
Ostavite krofne malo da se ohlade i poslužite ih.