U sredini đurđevdanske pogače ostavljao se nekada otvor, pa je podsećala na svečani đevrek, a dodatno je ukrašavana na specijalan način...
U sredini đurđevdanske pogače ostavljao se nekada otvor, pa je podsećala na svečani đevrek, a dodatno je ukrašavana na specijalan način...
Na dan Svetog Đorđa, slavska pogača ukrašavana je crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem!
Sastojci:
400 ml svežeg mleka
1 kocka (42 g) kvasca
3 kašike šećera
1 kašika soli
2 jaja + belance od trećeg
1 kašičica sirćeta
3 kašike ulja
oko 1 kg brašna, može i više
maslac - za premazivanje
susam
Priprema:
Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.
Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.
Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.
Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta