uksuno i drugačije

DOMAĆICE, OPROBAJTE SE: Sofisticirana franscuska svilena pita je nešto novo na vašoj trpezi! (RECEPT)

0

Cimet, espreso prah, čokolada, uz šlag na sve to - i francuska svilena pita je spremna za prvi zalogaj!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Domaćice, oprobajte se! 

 

Sastojci:

Za koru:

12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera

1/4 šolje šećera

1/2 kašičice cimeta

6 kašika putera (85 gr)

1/4 šolje vode

Za krem:

110 gr čokolade za kuvanje

kašičica čistog ekstrakta vanile

kašičica espreso praha

šolja rashlađene slatke pavlake

70 gr putera,na sobnoj temperaturi

šolja šećera

3 veća jajeta

 

Priprema:

Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.

Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne napravite ukusnu penastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u zamrzivaču i do tri meseca, a pre korišćenja nije potrebno da je odmrzavate).

 

Krema:

Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi izmutite električnim mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.

Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve miksujte 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.

Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu penastu kremu izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sledećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.

 

 

makonda-tracker