Pekmez, knedle, pite i kolači od ovog voća vraćaju nas u detinjstvo i golicaju nepca, a sa ovim receptom nema greške.
Svi volimo slana i slatka peciva od lisnatog testa punjenog raznim nadevima. Kako nam se bliži jesen, vreme je za bogate ukuse, zrele plodove i aromatične začine. Zato nam "Stil" u nastavku donosi predlog za jedan slatkiš koji će cela porodica voleti.
Potrebno je:
– malo ulja za podmazivanje pleha
– 8 prepolovljenih šljiva
– kašičica vanila ekstrakta
– 1/4 šolje plus 2 kašike kukuruznog skroba
– listići majčine dušice
– 2 kašike smeđeg šećera
– lisnato testo, koje ste ostavili u frižideru da prenoći
– 2 kašike meda
– 1/3 šolje šećera
– prstohvat soli
– 1 jaje
– sladoled ili šlag za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte rernu na 200℃. Pleh ili tiganj širine 30 cm podmažite uljem.
Na podlozi koju ste prethodno pobrašnjavili razvucite lisnato testo oklagijom, i to tako da bude šire od oboda pleha ili tiganja. Prebacite ga u posudu za pečenje i fino utapkajte.
U velikoj činiji pomešajte šljive, med i ekstrakt vanile, a u manjoj činiji: šećer, kukuruzni skrob i so. Prespite smesu sa šećerom u veliku činiju i dobro promešajte.
Poređajte šljive preko testa i pospite listićima majčine dušice. Zatim savijte testo pri kraju, kao na slici.
U manjoj činiji izmutite jaje sa jednom kašikom vode i premažite testo da bi dobilo zlatno žutu boju, i pospite smeđim šećerom.
Pecite u rerni 40 do 45 minuta, da šljive ostanu sočne. Ostavite da se ohladi otprilike 15 minuta.
U međuvremenu, pripremite sladoled ili umutite šlag, po želji, kako biste dekorisali svoje parče ove ukusne jesenje poslastice. Ukoliko želite, možete ga preliti sa malo meda.