Pripremite brzo i lako

Odličan jesenji dezert: Kolač sa šljivama koji će vas oduševiti (RECEPT)

0

Pekmez, knedle, pite i kolači od ovog voća vraćaju nas u detinjstvo i golicaju nepca, a sa ovim receptom nema greške.

Kolač sa šljivama
Kolač sa šljivamafoto: profimedia

Svi volimo slana i slatka peciva od lisnatog testa punjenog raznim nadevima. Kako nam se bliži jesen, vreme je za bogate ukuse, zrele plodove i aromatične začine. Zato nam "Stil" u nastavku donosi predlog za jedan slatkiš koji će cela porodica voleti.

 

Potrebno je:

 

– malo ulja za podmazivanje pleha

– 8 prepolovljenih šljiva

– kašičica vanila ekstrakta

– 1/4 šolje plus 2 kašike kukuruznog skroba

– listići majčine dušice

– 2 kašike smeđeg šećera

– lisnato testo, koje ste ostavili u frižideru da prenoći

– 2 kašike meda

– 1/3 šolje šećera

– prstohvat soli

– 1 jaje

– sladoled ili šlag za dekoraciju

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 200℃. Pleh ili tiganj širine 30 cm podmažite uljem.

 

Na podlozi koju ste prethodno pobrašnjavili razvucite lisnato testo oklagijom, i to tako da bude šire od oboda pleha ili tiganja. Prebacite ga u posudu za pečenje i fino utapkajte.

 

U velikoj činiji pomešajte šljive, med i ekstrakt vanile, a u manjoj činiji: šećer, kukuruzni skrob i so. Prespite smesu sa šećerom u veliku činiju i dobro promešajte.

 

Poređajte šljive preko testa i pospite listićima majčine dušice. Zatim savijte testo pri kraju, kao na slici.

 

U manjoj činiji izmutite jaje sa jednom kašikom vode i premažite testo da bi dobilo zlatno žutu boju, i pospite smeđim šećerom.

 

Pecite u rerni 40 do 45 minuta, da šljive ostanu sočne. Ostavite da se ohladi otprilike 15 minuta.

 

U međuvremenu, pripremite sladoled ili umutite šlag, po želji, kako biste dekorisali svoje parče ove ukusne jesenje poslastice. Ukoliko želite, možete ga preliti sa malo meda.

 

 

makonda-tracker