Maline su bogate vitaminima C, B i A i veoma korisne kod avitaminoze.
Mnogobrojne su blagotvorne karakteristike maline, a svakako su najzdravije kada su tek ubrane, sveže i kao sastojak napitaka ili jela izuzetno mogu biti lekovite, piše stil.kurir.rs
Narodna medicina koristi ih za ublažavanje reumatskih bolova, kod problema sa jetrom, želucem i mokraćnim putevima.
One regulišu nivo šećera u krvi i holesterola, podstiču metabolizam i rad creva.
Takođe, smatra se da mogu pomoći u prevenciji tumora jer sadrže pogodne antioksidanse i enzime.
Pripremite lako ovaj liker od malina.
Odaberite sveže maline, zdrave i zrele u pravom trenutku.
Proberite ih i eliminišite one oštećene ili nezrele.
Potrebno vam je:
- 1 i po kilogram malina
- 1 kilogram šećera
- litra rakije (domaće)
Priprema:
Operite maline pod mlazom hladne vode.
Prebacite ih na kuhjisku krpu i upotrebite papirni ubrus kako bi ih nežno osušili. Odaberite teglu sa poklopcem, veličine prilagođene količini sastojaka.
Ubacite maline sa šećerom i prelijte domaćom rakijom.
Teglu dobro zatvorite i odložite na hladno, suvo mesto (možda je najbolje da bude u mraku) narednih 60 dana.
Posudu protresite nekoliko puta dnevno.
Po završetku perioda "odmaranja" procedite mešavinu kroz sito sa finom mrežicom.
Uz pomoć kašike dobro stisnite maline kako bi ostale u situ i oslobodila se svaka kap.
Uz pomoć levka sipajte malinovac u boce i dobro ih zatvorite.
Ostavite ih ponovo da odstoje 30 dana.
Nakon tog vremena piće je spremno za posluženje.