preporučujemo

Kavaljaš tortilje: Sočno pecivo sa Bliskog istoka

0

Veoma popularno jelo koje se sa lakoćom priprema i lepo servira.

Kavaljaš tortilje
Kavaljaš tortiljefoto: Shutterstock

Kavaljaš orginalno potiču sa Bliskog istoka ali ih je u Honduras prenela jedna porodica s' kraja devetnaestog veka.

 

U to vreme se uglavnom koristio kukuruz i kukuruzno brašno, a pšenica je bila retkost barem u Hondurasu. Tortilje je pravila žena iz ove porodice od pšeničnog brašna.

 

Vrlo brzo se pročulo da postoji neka odlična kuvarica koja pravi tortilje od pšeničnog brašna. Tu se pojavio i jedan pekar i vlasnik pekare koji je za određenu svotu otkupio recept i nazvao ih po svojoj pekari Kavaljaš.

 

Uglavnom su se servirale uz pasulj ili paprikaš, a danas se serviraju i uz grilovano povrće.

 

Sastojci:

 

350 g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli

70 g putera

70 ml tople vode

 

Priprema:

 

Ono što je najbitnije jeste da ispoštujete vreme spremanja.

 

Bolje je spremiti testo u dve vangle odvojeno ako želite veću količinu nego praviti troduple mere.

 

Uzmite 300 g brašna i prosejte ga u vanglu. Dodajte kesicu praška za pecivo ravnu kašičicu soli i sve lepo sjedinite. Dodajte otopljeni puter i toplu vodu. Sve lepo sjedinite.

 

Postepeno sipajte još ostatak brašna. Dobro umesite rukama i ostavite ga u vangli da odstoji tačno 2 sata.

 

Vanglu prekrijte samolepljivom folijom. Posle dva sata izručite testo na brašnom posutu radnu površinu.

 

Podelite testo na 15 jufki.

 

Rastanjite svaku lopticu što je tanje možete. Posebno krajeve jer će malo da se skupe prilikom prženja.

 

Stavite na plotnu ili u tiganj (suv, ne namašćen). Pecite prvo sa jedne strane oko 30- tak sekundi. Tako isto i drugu. Stavite u pamučnu krpu dok se sve ne isprže. I to je to. Od ove mase imate 16 tortilja.

 

Videćete koliko su mekane i sutradan samo ih stavite u kesu da se ne suše.

 

Kod ovih tortilja vam nije bitno da svaka mora biti okrugla.

 

makonda-tracker