Tajna mekih rebarca je stajanje u vodenoj marinadi preko noći, a "dry rub" od belog luka,crnog luka i dimljene paprike s malo šećera i soli presudan je za specifični ukus..
Karakterističan slatkasto kiselkasti ukus rebarca duguju javorovom sirupu ili medu, kao i soku od jabuka. Ako volite pikantnu količinu čilija možete i udvostručiti.
Sastojci za svinjska rebarca:
Vodena marinada:
18 g soli
2 litre vode
1 zvezdasti anis
2 lovorova lista
1 štapić cimeta
200 ml belog vinskog sirćeta
Marinada:
200 ml alkoholnog sirćeta
200 ml soka od jabuka
150 g šećera
1/2 kašičice čilija
5 g senfa
5 g neutralnog meda ili javorovog sirupa
200 g sosa od paradajza ili kečapa
Suva marinada:
5 g dimljene paprike
2 g soli
4 g šećera
3 g kumina
2 g češnjaka u prahu
4 g luka u prahu
2 svinjska rebra u komadu
Priprema:
1. Zakuvajte vodu za marinadu pa dodajte bilje, začine i so pa ostavite da se ohladi i uronite rebarca. Ostavite 12 sati u frižideru.
2. U tiganji zagrejte sirće, sok jabuke, čili, šećer, senf, med i kečap pa promešajte da se sastojci povežu.
3. Izvadite meso iz vodene marinade i osušite ga kuhinjskim papirom.
Pomiješajte suve začine i utrljajte ih u meso.
4. Mešajte dok ne izgubite grudvice. Pecite rebra na roštilju premazujući sosom oko 20 minuta.