Sjajan recept za brzinski namaz od crvene paprike
Slavni namaz muhamara dolazi iz arapske kuhinje, a reč je o mešavini oraha, crvene paprike, sirupa od prokuvanog soka šipka i hleba. Koristi se kao umak ili namaz u mnogim arapskim državama, a najčešće u Siriji i jugoistočnoj Turskoj.
Za razliku od pripreme ajvara i pinđura, muhamara zahteva manje vremena.
Sastojci: 1 velika pečenacrvena paprika, pola šoljice mladog luka, 1 kašičica sveže ceđenog soka od limuna, 1 kašičica mlevenog kumina, 1 kašičica soli, 3 kašičice sirupa od šipka, 1 kašičica mlevenih crvenih papričica, 5 kašika ulja, 3/4 šoljice oraha, 4 do 6 kašika hlebnih mrvica (prezle).
Lagan i zdrav specijalitet: Osvežavajući Hajdari sos savršen je prilog uz nedeljni ručak!
Priprema: Pomešajte papriku, luk, sok od limuna, kumin, so, 2 kašičice sirupa od šipka, pola kašičice mlevenih crvenih papričica, 4 kašike maslinovog ulja i 2 kašike oraha u blenderu, i miksujte dok smesa ne postane kremasta.
Nakon toga, dodajte 4 kašike prezli i opet miksujte do željene gustine. Ako smesa nije dovoljno gusta, dodajte još hlebnih mrvica. Probajte da li vam odgovara ukus, pa dodajte još začina ako je potrebno.
Smesu prebacite na tanjir ili u činiju, dodajte nekoliko kapimaslinovog ulja, preostalu kašičicu sirupa od šipka i pola kašičice mlevenih papričica. Nakon toga, izdrobite ostatak oraha i pospite preko namaza. Prijatno!