Uživajte u prelivenom, malo drugačijem "sunđer" kolaču
Iskoristite obilje ukusnih pomorandži u prodavnicama i na pijacama. Ispecite ukusan čokoladni kolač preko kojeg se preliva vrući sirup od ovog citrusnog voća.
Sastojci za kolač: 4 jaja, 80 g smeđeg šećera, 3 kašike kakao praha, 2 kašike pirinčanog brašna, 100 g mlevenih oraha, 1 kašika rendane korice pomorandže, 120 g tamne čokolade, 50 g maslaca.
Za preliv: 1 pomorandža, 50 g šećera, 100 ml vode.
Priprema: Istopite maslac i čokoladu na pari. Žumanca umutite sa smeđim šećerom, pa smesi dodajte kakao prah, pirinčano brašno, mlevene orahe i koricu jedne pomorandže. Od belanaca umutite sneg.
Kolač gotov za tili čas: Napravite posni rolat sa ukusom kafe (RECEPT)
U smesu sa jajima dodajte istopljenu čokoladu i maslac, a na kraju u sve nežno umešajte sneg. Smesu za kolač sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Dok se kolač peče, pripremite sirup. Pomorandžu isecite na tanke kriške. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte sve dok se šećer na istopi. Tada dodajte pomorandže. Pustite da se kratko kuvaju u šećernom sirupu dok ne puste svoje sokove. Međutim pazite da se ne raspadnu.
Sirup prelijte preko toplog kolača i ukrasite kriškama pomorandže. Kolač možete da poslužite sa umučenom slatkom pavlakom ili prelivom od čokolade.