Druga legenda kaže kako jednom dvorskom kuvaru nisu uspevale palačinke pa im je dodao suvo grožđe i trešnje i posipao ih sa puno šećera u prahu i poslužio caru Franji Josipu kao novo jelo.
Uz ovo jelo se vezuju se dve neobične i zanimljive legende. Prva legenda kaže kako je u davnim vremenima priprostu seljanku, zbog lošeg vremena, neočekivano posetio car Franjo Josip, te kako bi se pokazala kao dobra domaćica, napravila mu je jelo koja je uobičajeno za drvoseče, ali je ona u to jelo nadodala jaja, voće i mleko. Car Franjo Josip se oduševio tim jelom, jer je upravo od jednostavnog jela napravila nešto što je dosegnulo viši nivo. Druga legenda kaže kako jednom dvorskom kuvaru nisu uspevale palačinke pa im je dodao suvo grožđe i trešnjei posipao ih sa puno šećera u prahu i poslužio caru Franji Josipu kao novo jelo.
Sastojci:
4 jaja
250 ml mleka
40 g šećera
160 g glatkog brašna
50 g maslaca
so
šećer za posipanje
Priprema:
1. Prvo odvojite žumanca od belanaca. Umutite čvrsti sneg. Žumancima dodajte šećer, mleko, brašno i malo posolite. Dobro izmešajte pa varjačom dodajte sneg od belanaca. U smesu možete dodati i suvo grožđe koje je odstajalo u rumu.
2. U veći tiganj (oko 26 cm) stavite maslac pa ga rastopite. Ulijte celu smesu (ili ako želite pola pa ponovite još jednom). Ispecite donju stranu na srednje laganoj vatri pa lopaticom okrenite na drugu stranu. Pecite 2-3 minute pa izlomite viljuškom na veće komade. Još malo pecite i nastavite oprezno okretati komade sve dok ne budu gotovi, ali ih pritom nemojte stiskati.
3. Istresite na tanjir, posipajte šećerom u prahu i poslužite. Kao dodatak možete poslužiti i nugat krem, ili džem po želji (odlično je uz džem od jabuka ili šljiva).