minijaturni zalogaji sreće

Recept čuvan u strogoj tajnosti: Tradicionalna turska poslastica za specijalne prilike

0

Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lokma je turski kolač koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa. Ovaj desert se najčešće služi uz crnu kafu.

 

 

U Turskoj lokma se najčešće pravi za specijalne prilike, poput venčanja, poslovnih zabava i porodičnih okupljanja, a posebno su popularne u zapadnom delu zemlje.

 

Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja, a slatkiš potiče sa dvorova otomanskih sultana. Mnogo vekova recept je čuvan u strogoj tajnosti, da bi u 20. veku postao tradicionalno tursko jelo i proširio se po narodu.

 

Sastojci:

 

Testo:

250 g brasna
1 jaje
10 g šecera
10 g svežeg kvasca
300 ml mlake vode

 

Sirup:
500 ml vode
700 g secera

sok od 1 limuna


Priprema:

 

Napravite sirup od vode, šećera i soka od limuna. Kada proključa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Brašno, jaje i omekšali kvasac (ostavite ga malo u toploj vodi) stavite u posudi, dodajte mlaku vodu i zamesite testo. Ostavite ga da nadođe oko 20-30 minuta.

 

Zagrejte u tiganju ulje dovoljne dubine da prekrije kuglice od testa.

Uzmite u ruku malo testa i zatvorite šaku tako da vam između palca i kažiprsta izađe malo smese. Kašikom uzimajte te kuglice i stavljajte ih u ulje, pržite ih dok ne porumene.

 

Kašikom iz izvadite i odmah ubacite u hladan sirup na kratko da ne bi previše omekšale. Ređajte ih u posudu za serviranje.

 

Možete ih preliti čokoladom, medom, cimetom, mlevenim lešnicima ili orasima.


Prijatno!

 

makonda-tracker