Sladokusci, spremite se

Naziv da nasmeje, ukus da očara: Ovako se pravilno priprema majmunski kolač

0

Recept za jedan od najukusnijih kuglofa na svetu je pred vama!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

250 ml mleka

 

5 g suvog kvasca

 

1 jaje

 

1 žumance

 

240 g margarina ili maslaca

 

270 g šećera

 

1 kesica vanilin šećera

 

10 g cimeta

 

600 g brašna

 

Priprema:

 

U 250 ml mlakog mleka sipati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Za to vreme u činiju staviti celo jaje i jedno žumance, dodati 120 g omekšalog margarina (maslaca) i 70 g šećera. Kada je kvasac nadošao, dodati u jaja i sve dobro mikserom izmiksati. Dodavati kašikom po malo brašno (do količine od 500 g) i mešati lopaticom za testo.

 

Kada je testo ujednačeno, ostaviti mikser i nastaviti mešenje rukom uz dodavanje još 50-100 g brašna. Testo treba da bude elastično. Ostaviti testo na toplom jedan sat da odstoji. Promešati 200 g šećera, kesicu vanilin šećera i dve kašičice cimeta u posebnoj posudi. 120 g margarina (maslaca) istopiti u šerpi.


Testo posuti sa još malo brašna i kratko premesiti. Otkidati male komadiće i praviti kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljati u istopljeni margarin pa u smesu šećera i cimeta i ređati u kuglof (prethodno premazan margarinom). Sve testo izraditi u kuglice i ponavljajući postupak, ispuniti kuglof do kraja. Prekriti krpom kuglof i ostaviti da odstoji na toplom još sat vremena.

 

 

Peći u rerni na 180 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se prohladi i prevrnuti kuglof na tacnu. Posuti šećerom u prahu. Jede se rukama, otkidajući kuglicu po kuglicu. Kao preliv može se ušpinovati 100 g šećera i 400 g malina, da se dobije gusta masa. Prelivati preko otkinutih kuglica.

makonda-tracker