Za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela i glavnog jela, do ukusnih poslastica...
Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.
Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.
Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastica!
Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu od testenine i tunjevine! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!
Sastojci: 200 g (integralne) testenine, 1 konzerva tunjevine u komadima, 150 g kukuruzašećerca, 2 struka mladog crnog luka, 100-150 g posnog majoneza, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera.
Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Ovo je recept za hrskavu pitu sa ajvarom i pečurkama!
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Ako želite da na vašoj slavskoj trpezi zasija jelo koje kod drugih domaćina nema, isprobajte domaću paštetu od povrća i senfa!
Sastojci: 300 g crvenog krompira, 100 g šargarepe, 50 g paškanata, manja glavica crnog luka, 50 g blanširanog kikirikija, kašika senfa, dva mala čena belog luka, malo soli, začini po ukusu.
Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu! Naš predlog je nenadmašna Svetogorska čorba!
Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.
Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac!
Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja, mlevena paprika, so i biber po ukusu.
Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš!
Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.