Čvarci su deo naše kulinarske tradicije koji se pripremaju u kasnu jesen, a jedu cele zime. Nekada su bili smatrani hranom siromašnih, a danas su vrhunski delikates...
Čvarke možete poslužiti kao glavno jelo, sa hlebom ili lukom, a možete ih jesti i kao grickalicu.
Sastojci:
- 2 kg svinjskog sala
- 4 dl mleka
- so
Bakina kuhinja ne izlazi iz mode: Stari i dobro čuvani recept za leskovačku mućkalicu!
Priprema
Sveže salo operite, isecite na veće kocke, stavite u veću posudu i prelijte mlekom.
Na umerenoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kutlačom, topite salo dok mast ne prestane da peni i čvarci dobiju lepu rumenu boju.
Sklonite sa vatre i kroz cediljku ocedite mast. Ulijte mast u posudu da se ohladi.
Čvarke ocedite pomoću gnečilice za čvarke, posolite i poslužite.