tradicionalni jelo

Prave se i brzo i lako: Najukusniji domaći čvarci (RECEPT)

0

Čvarci su deo naše kulinarske tradicije koji se pripremaju u kasnu jesen, a jedu cele zime. Nekada su bili smatrani hranom siromašnih, a danas su vrhunski delikates...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Čvarke možete poslužiti kao glavno jelo, sa hlebom ili lukom, a možete ih jesti i kao grickalicu.

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog sala
  • 4 dl mleka
  • so

Bakina kuhinja ne izlazi iz mode: Stari i dobro čuvani recept za leskovačku mućkalicu! 


Priprema

 

Sveže salo operite, isecite na veće kocke, stavite u veću posudu i prelijte mlekom.

Na umerenoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kutlačom, topite salo dok mast ne prestane da peni i čvarci dobiju lepu rumenu boju.

Sklonite sa vatre i kroz cediljku ocedite mast. Ulijte mast u posudu da se ohladi.

Čvarke ocedite pomoću gnečilice za čvarke, posolite i poslužite.

 

makonda-tracker