Leskovac je grad koji se diči najboljim majstorima roštilja, podneblje koje "ima dušu" i svaki specijalitet koji se po dobro čuvanim tajnama priprema je pravi izbor sa sve koji uživaju u odličnoj hrani
Za leskovačku mućkalicu kažu da je nastala sasvim spontano, jer se neko od roštiljdžija dosetio kako da iskoristi roštiljsko meso, a da iz toga nastane ukusno, pikantno jelo.
Najmekše kiflice: Neodoljivo pecivo s mlečnim premazom pravi se i brzo i lako (RECEPT)
Kako kažu domaćice iz ovog kraja, tajna je baš u mućkanju, tj. protresanju šerpe u kojoj se ovaj specijalitat sprema, a evo i originalnog recepta.
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Priprema: meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednjekrupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.
Lepše i od originalnih: Turski recept za rafaelo kuglice
U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.
Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.
Prijatno!