zdrav način za bolji početak dana

Promenite svoju jutarnju rutinu i uz pomoć ovih 5 namirnica osetićete se energičnije i vedrije

0
Oprobajte se u nešto drugačijim navikama...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako želite da se ujutro osećate poletno, da budete budniji, bistrijeg uma i energičniji, šoljicu kafe zamenite sa ovih 5 namirnica.

 

Ovsena kaša

Ovsena kaša je među najboljim obrocima koje možete pojesti rano ujutro. Nakrcaće vas energijom zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, meri kojom se izračunava brzina kojom telo apsorbuje ugljene hidrate i pretvara ih u "gorivo". Ugljeni hidrati u ovsenoj kaši sporo sagorevaju zbog čega će vas držati budnim i punim energije celo jutro bez da za par sati osećate veliki umor kao što to čini kafa.

foto: Profimedia

Voda

Popijete li, čim se probudite, čašu vode na prazan želudac brže ćete se razbuditi. Čak i blaga dehidratacija može vam zamagliti um jer telo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija.

 

Prestanite da krivite prolećni umor - tajna je u vašem jelovniku: 5 namirnica zbog kojih se neprestano osećate iscpljeno

 

Zapravo, većina nas je ujutro blago dehidrirana pa će nadoknađivanje tečnosti odmah nakon buđenja prijati. Uhvati li vas usred radnog vremena pospanost, više će vam koristiti da popijete čašu vode nego kafu. Dobro je i da uz sebe uvek imate bočicu s vodom.

foto: Shuterstock

Lisnato sveže povrće

Konzumiranje velikih količina svežeg lisnatog povrća jedan je od najboljih načina da telo opskrbite energijom. Takvo povrće sadrži mnogo vitamina B koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Zeleno lisnato povrće jedan je od najboljih sastojaka za smuti pa ga dodajte za doručak.

foto: Shutterstock

 

Jaja

S jajima za doručak ne možete pogrešiti jer žumance sadrži mnoštvo belančevina koje će vas opskrbiti energijom za čitav dan.

 

Numerolozi otkrivaju: Promena prezimena posle razvoda DA ili NE?

 

Kuvana, pečena, pržena, poširana - svaki način pripreme jaja biće dobar za doručak. Ako želite da ih obogatiti zelenim povrćem i posebnim ukusom, napravite kajganu sa šparglama.

foto: Profimedia

Nana

Istraživanja su dokazala da nas miris nane čini budnijima i manje umornima. Stoga će vas umesto kafe ujutro mnogo bolje razbuditi čaj od mente. Kada vas uhvati popodnevni umor, probajte se razbuditi žvaćući žvaku s pepermintom.

 

 

makonda-tracker