zablistajte u punom sjaju

Budite srećni u svakom trenutku svog života: 12 jednostavnih saveta za pokretanje hormona sreće

0
Budite srećni svakog časa, svakog dana uz naših 12 saveta...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Da postoji koktel sreće, mi bismo ga verovatno upravo mućkali u mikseru. Istina je ipak da nekada i nije toliko lako sve loše ostaviti po strani i zablistati u punom sjaju. „Sreća se katkad može činiti daleko, apstraktno i komplikovano“, po rečima Grečen Rubin, autorke knjige The happiness project, piše portal Cosmopolitan.rs.

 

Neretko vam se može učiniti da ćete zadovoljstvo osetiti tek kad sebi ispunite najveću želju, poput putovanja iz snova ili započinjanja savršenog posla. Evo, međutim, činjenice koja će vas razveseliti: postoji milion sitnica koje možete uraditi kako biste se već ovog trena osetili bolje! Zato počnimo sa ovih 12 jednostavnih aktivnosti koje će osloboditi i do nekoliko vaših hormona sreće.

 

Adrenalin - Hormon koji se oslobađa kada smo uplašeni. Nalet adrenalina učiniće da se osetite življe i poletnije.

 

Dopamin - Neurotransmiter koji je poznat i pod nazivom nagradni molekul. Njegovo delovanje osećamo u trenucima kada isprobavamo nešto novo ili prilikom iznenađenja.

 

Endrofin - Ova neurohemikalija služi našem telu kao rezerva organskih analgetika. Ukoliko ste ikada osetili euforiju, to je zbog magičnog endorfina.

 

Gaba - Molekul koji „gasi“ nerve u vašem mozgu, što vam obezbeđuje osećaj prijatnosti i smirenosti - naš prirodni lek za smirenje.

 

Oksitocin - Kada sa nekim ostvarite posebnu vezu, učvrstite poverenje i lojalnost, nivo ovog hormona će se znatno povećati.

 

Serotonin - Ovaj neurotransmiter se oslobađa kada ste puni samopouzdanja i uživate u svojoj koži.

 

1. Igrajte se sa životinjama

Interakcija sa krznenim prijateljima, a ponekad i samo gledanje njihovih slika pokretač je instinkta koji služi za povezivanje sa drugim bićima. Uostalom, kako možete ostati ravnodušni na životinju sa velikim, slatkim očima koje nam ulivaju poverenje?

 

TEK TADA dobre stvari počinju da se dešavaju: 10 zapovesti najhrabrijih dama
 

2. Provedite kvalitetno vreme u svojoj glavi

Dnevno izdvojite bar 10 minuta za meditaciju uz pomoć koje se možete osloboditi nakupljenog stresa i zameniti ga osećajem mira.

 

3. Budite u pokretu

Skačite, trčite i ne stidite se toga što radite! Iako drugima možete izgledati smešno, vi zapravo činite magičnu stvar za svoj organizam. Šta god da uzrokuje iskren smeh i golica vas iznutra povećava nivo endorfina, zahvaljujući neočekivanom oslobađanju mišićne napetosti.

 

4. Slobodno tračarite

Da li ste znale da možete imati pozitivan stav čak i kada su vaše reči negativne? Prilikom trač partije osetićete jaku vezu sa prijateljicom zbog toga što znate da neko razmišlja identično kao vi.

 

Ako stisnete OVAJ PRST za samo 5 minuta rešićete se svih briga

 

5. Isprobajte akunpukturu

Tiho mesto na kojem se obično odvijaju ovi tretmani pokrenuće vaše skrivene misli, što je delovanje gaba molekula, a bockanje koje prouzrokuju iglice povećaće nivo endorfina.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker