Susret kraja i početka

Vreme kad se jedna godina bliži kraju, a druga je već na vidiku: Šta iz 2016. nosite u 2017. godinu?

0
Približava se još jedan susret završetka i početka – jedna se godina bliži kraju, a druga je već na vidiku. Kako će izgledati taj susret?
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Hoće li projuriti jedan kraj drugog a da se i ne pogledaju? Ili će porazgovarati i dogovoriti se šta će završetak odneti sa sobom u prošlost, a šta početak poneti dalje u budućnost? Nova godina donosi nam novu priliku da zakoračimo stepenicu više na lestvicama ličnog rasta i ostvarimo bolji život. A da bi bilo tako, treba znati dobro završavati i započinjati...

 

Kako se neguje ljubavni život: 7 saveta priskaču u pomoć - sačuvajte se od razočaranja!

 

Godine prolaze. Neminovno. Reka života teče. Nezaustavljivo. Završeci i novi počeci izmenjuju se i prepliću do te mere da je ponekad teško razlučiti da li je sledeći korak kraj jednog puta ili početak drugog, a često je i jedno i drugo. Ritam početaka i završetaka duboko je utkan u naše biće, a kako se s njim nosimo uveliko će uticati na naš razvoj i kvalitet življenja – hoće li nas valovi života ljuljati i nositi prema novim obalama ili nas, pak, potopiti...

 

Šta su to dobri završeci i zašto su tako važni?

 

Kao prvo – dobar završetak je – završen! No, šta ako to nije? Gestalt – pravac psihoterapije koji je osnovao Fric Perls – puno se bavi ograničavajućim uticajem "nezavršenih poslova" koji nam poput magneta odvlače dragocenu energiju iz sadašnjeg trenutka i uzrokuju hod kroz život koji mnogi opisuju kao "dva koraka napred, jedan nazad".

 

Na primer, probudite se poletni, dobro raspoloženi i puni energije – još vam je 100 odsto energije na raspolaganju. Krenete prema kupatilu i usput vam pogled padne na fotografiju na zidu, na kojoj je nasmejana skupina mladih ljudi. Uz lagani grč u želucu setite se da ste obećali da organizujete sledeći izlet, a već nedeljama to odgađate jer nemate vremena. Slegnuvši ramenima, idete dalje, sad ste još u posedu 80 odsto svoje energije, a 20 odsto je zarobljeno u otvorenom fileu "izlet".

 

makonda-tracker