Sva svojstva origana

0

Iako poznata kao dodatak jelima, ova biljka važi i za jednu od najlekovitijih na planeti. Njeno najjače oružje jeste ulje koje zbog snažnog antibakterijskog dejstva ima višenamensku upotrebu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Origano je višegodišnja zeljasta biljka. Raste na Mediteranu, dok su određeni tipovi zastupljeni i na području Azije i Amerike. Naziv je latinskog porekla i znači ukras brega. Origano se može kultivisati, a postoji više od 40 vrsta biljke čiji su korisni delovi list i cvet. Biljka je prijatnog mirisa, aromatičnog i začinskog ukusa. Stari Grci upotrebljavali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku postalo je popularno u Evropi gde je danas prihvaćeno kao odličan saveznik u borbi protiv infekcija.

 

KAO ZAČIN

O origanu se najčešće govori kao o sastojku čiji je prstohvat neophodan prilikom pravljenja specijaliteta koji potiču iz italijanske kuhinje. On je nezaobilazan deo za picu, jela od testa, ali ume da poseti i tanjire iz kojih miriše riba ili divljač. Zanimljivo je da ga vole i pčele, kao i to da odbija mrave. Često se poistovećuje sa majoranom jer obe biljke pripadaju istom rodu i koriste se u slične svrhe.

 

 

U ULOZI ANTIBIOTIKA

Pored toga što je popularan kao začin, o origanu se sve više govori kao o jednom od najjačih prirodnih antibiotika. On je sedativ, sekretolitik, karminativ, digestiv, stomahik, antiseptik, aromatizant, aperitiv, blag stimulant i još mnogo toga. Zbog sadržaja fenola, posebno timola, ima jaka antiseptična svojstva pa smiruje upale u želudačno-crevnom sistemu, a pogodan je i za grgljanje i ispiranje prilikom upale sluzokože. Blagotvoran je protiv grčeva, deluje umirujuće, pomaže za oslobađanje od gasova, podstiče znojenje, kao i izbacivanje sluzi iz disajnih organa. Dodaje se kupkama zbog umirujućeg i tonizujućeg dejstva. Čaj od cvetova navodno je dobra preventiva kod morske bolesti, dok zdrobljeni listovi u jastuku mogu pomoći protiv nesanice.

 

LEKOVITO ULJE

Sve češće govori se o čudotvornim svojstvima koje ima ulje origana. Postoji priča po kojoj je ono zbog svog antibakterijskog svojstava sposobno da baru pretvori u pijaću vodu. Ulje origana dobija se od divljih vrsta ove biljke i to posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva. Najvrednija lekovita materija u ulju origana je karvakrol. Britanski naučnici potvrdili su da je ovo ulje efikasno protiv 25 različitih bakterija, a osim što ih uništava, ono ima snažno antivirusno delovanje pa efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Pored toga, značajna je činjenica da njegovom upotrebom možemo da zaustavimo bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

 

KUPKA

U pojedinim spisima koji se bave time kako sve možemo da iskoristimo biljke, nalazimo da se od origana pravi i tečnost za čišćenje kože. Za kupku je potrebno 100 ili 200 grama isitnjenog suvog origana pomešati sa 2 ili 3 litra proključale vode. Dobijenu tečnost treba ostaviti da odstoji u poklopljenom sudu 20 minuta, nakon čega se procedi. Ovako dobijen čaj dodaje se vodi za kupanje kako bi se primirili upalni procesi, ali i opustili mišići, te poboljšalo raspoloženje.

 

Piletina sa origanom i limunom

 

 

 

 

 

BROJ OSOBA: 4

VREME PRIPREME: 30 minuta

CENA: 650 dinara

SASTOJCI:

4 komada pilećih prsa

10 g osušenog origana

2 grančice origana

so i sveže mleveni biber

30 ml maslinovog ulja

600 g krompira narezanog na kriške debljine 5 mm

1 čen mladog luka

125 ml pileće supe

75 ml soka od limuna

 

NAČIN PRIPREME:

Začinite piletinu osušenim origanom, solju i biberom. Zagrejte ulje u dubokom tiganju za pečenje. Dodajte piletinu, krompir i mladi luk i pržite 2 do 3 minuta. Sipajte supu i lagano kuvajte 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i sveži origano i kuvajte tri minuta. Odmah poslužite.

 

 

MONIKA BELUČI

Italijanska glumačka diva prepoznala je medicinske benefite ulja biljke origana koje joj pomaže da efikasno otkloni simptome prehlade kada je prinuđena da provodi nekoliko dana na filmskim snimanjima, a nije u situaciji da odleži kod kuće.

 

 

 

Piše: Stefan Tošović

 

 

 

 

 

makonda-tracker