Wellbeing: Kako protiv cistitisa?

0
Zašto nastaju infekcije urinarnog trakta, šta su njihovi glavni uzročnici, ali i koje osobe spadaju u najugroženije grupe, objašnjava naša stručna saradnica.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Gotovo da nema osobe koja se bar jednom u životu nije susrela sa urinarnom infekcijom. Po svetskim statistikama, ove infekcije  predstavljaju drugi najčešći razlog posete lekaru, odmah posle respiratornih.  Nastaju kao posledica prodora agresivnijih sojeva bakterija  u mokraćni sistem. Njihov dijapazon je širok, ali najčešće infekcija ovog tipa jeste infekcija mokraćne bešike- cistitis.  Na osnovu prakse zna se da su izazivači ovih infekcija sopstvene bakterije koje naseljavaju debelo crevo, a među najčešćima je Escherichia coli, ali tu su i bakterije Proteus, Klebsiella, Streptococus, Enterobacter.

Piše: prof. dr Vinka Vukotić, upravnik Klinike za urologiju KBC Dr Dragiša Mišović

KO NAJČEŠĆE OBOLEVA?

Od cistitisa najčešće obolevaju žene i to deset puta više nego muškarci. Kod njih je mokraćna cev relativno kratka što pogoduje prodoru bakterija, a budući da je mesto nastanka infekcije intimna regija, veće su šanse da uzročnici bolesti dospeju u urinarni trakt. Većina žena bar jedanput u životu oboli od cistitisa, a kod jedne trećine postoji sklonost ka ponavljanim infekcijama. S obzirom na hormonske promene, infekcije su češće kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi. Kod muškaraca ove infekcije javljaju se uglavnom posle pedesete godine jer je to period kada može doći do uvećanja prostate, što otežava pražnjenje bešike i pogoduje razvoju bakterija. Urinarne infekcije često se javljaju kod starijih osoba i dijabetičara, ali i kod onih  čiji je imunitet oslabljen iz različitih razloga. U simptome cistitisa spadaju peckanje, bol prilikom ili nakon mokrenja, nagon za hitnim mokrenjem, obično sa vrlo malom količinom urina. Takođe se javlja nelagodnost, bol i osećaj težine u predelu pubične kosti. Tegobe nekad mogu da prođu spontano, ali ukoliko su izraženije potrebno je što pre se obratiti lekaru koji će odgovarajućim dijagnostičkim metodama - pregledom urina i urinokulture - utvrditi uzročnike oboljenja i odrediti najefikasniju terapiju.

KAKO SPREČITI INFEKCIJU?

  • Prevencija urinarnih infekcija  jednostavna  je i podrazumeva poštovanje nekoliko osnovnih pravila: 
  • Mokraćnu bešiku treba prazniti uvek kada se oseti potreba, bez zadržavanja, kao i posle seksualnog odnosa. Tako se ne dozvoljava eventualno prisutnim bakterijama da se zadrže u urinarnom sistemu i izazovu infekciju.
  • Izbegavati upotrebu baznih i parfimisanih sapuna, kao i pena za kupanje, parfimisanih uložaka i tampona jer njihovi sastojci mogu da iritiraju sluzokožu urinarnog sistema.
  • Nositi pamučni veš umesto sintetičkog i izbegavati nošenje uskih pantalona.
  • Voditi računa o intimnoj higijeni, posebno u toku menstrualnog ciklusa.

Svakodnevno uzimati 1,5 do 2 l dnevno tečnosti, najbolje u obliku čajeva sa diuretskim delovanjem. Jedan od preporučenih biljnih čajeva kojim se povećava unos tečnosti u organizam jeste Urobitrat instant čaj koji sadrži standardizovane biljne ekstrakte breze, java čaja, zlatnice i etarskog ulja morača i postiže diuretsko, protivupalno, blago antiseptično i spazmolitično dejstvo. Ukoliko je zbog infekcije  propisana određena terapija, treba je uvek sprovesti do kraja i ne prekidati je čim se oseti poboljšanje.Po preporukama Evropskog udruženja urologa, za sprečavanje pojave ponovnih infekcija najbolje je koristiti imunostimulativni švajcarski lek Urovaxom, jedinstven u svetu, koji kontinuiranom primenom 1 kapsule dnevno 90 uzastopnih dana dovodi do znatnog smanjenja broja povratnih infekcija, ublažavanja simptoma i manje primene antibiotika.Tek ukoliko higijensko-dijetetske mere i Urovaxom ne dovedu do poboljšanja, može se primeniti dugotrajna antibiotska profilaksa. 


LINDZI LOHAN - Zdravlje u brusnici

Konfliktna glumica Lindzi Lohan u svom životu se borila sa brojnim problemima, a ni urinarne infekcije je nisu zaobišle. Godinama se borila sa bakterijskom infekcijom, pokušavala je na sve način da je reši, od menikemnata, do čajeva, ali ipak najviše joj je pomogla sveža brusnica. 

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker