Probava u trudnoći

0
Zbog čega je otežana probava u trudnoći, koji su razlozi opstipacije i kako najbezbolnije možemo da rešimo ovaj problem, objašnjava naša stručna saradnica
Džena Mekarti, foto: Profimedia
Džena Mekarti, foto: Profimedia

Piše:Dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

 

Iako je trudnoća normalno fiziološko stanje, često dolazi do opstipacije. Procenjuje se da više od 50 odsto trudnih žena pati od ovih tegoba. Šta više, to je osim mučnine verovatno druga najčešća stvar na koju se žale buduće mame.

Primarni uzrok ovog neželjenog dejstva trudnoće je hormon progesteron koji placenta proizvodi u velikim količinama do kraja prvog trimestra. Progesteron tokom prvog trimestra trudnoće stvara žuto telo, a potom tu funkciju preuzima posteljica. Jedno od dejstava progesterona jeste da izaziva opuštanje glatkih mišića, što znači da smanjuje snagu i učestalost pokreta creva. Što je manja pokretljivost, veća je mogućnost za apsorpciju tečnosti i hrane. Jedno od dejstava ovog hormona jeste i da izaziva opuštanje glatkih mišića, što znači da smanjuje snagu i učestalost pokreta creva. Što je manja pokretljivost, veća je mogućnost za apsorpciju tečnosti i hrane. Nažalost, ono što ostane nakon toga jeste veoma čvrsta i kompaktna stolica, što otežava pražnjenje i dovodi do toga da žene nemaju stolicu i po pet dana ili duže. Kasnije tokom trudnoće, opstipacija može nastati kao rezultat povećanja materice koja vrši pritisak na creva i otežava njihov rad. Opstipacija, udružena sa hemoroidima, zaista može da smeta budućim mamama da uživaju u ovom periodu života.

 

ISHRANA U TRUDNOĆI

 Uz promene u organizmu uzrokovane drugim stanjem, nije zanemarljiva ni uloga ishrane u stvaranju ovog problema, kako zbog konzumiranja visoko procesuirane hrane siromašne biljnim vlaknima, tako i zbog nedovoljnog unošenja tečnosti, pre svega vode.

Hronična opstipacija ili zatvor, po definiciji obuhvata nekoliko karakterističnih simptoma: otežano pražnjenje creva, odnosno potrebu za većim naporom prilikom pražnjenja, zatim smanjenu količina stolice, tvrdu i suvu stolicu i na kraju ritam pražnjenja ređi od tri puta nedeljno. Kažemo da neko ima hroničnu opstipaciju ukoliko ima neki od navedenih simptoma i ako oni traju duži vremenski period. Treba imati na umu da je normalan broj stolica kod nekih osoba 1-2 puta dnevno, dok je kod nekih normalno da imaju 2-3 stolice nedeljno. Ritam pražnjenja zavisi od ishrane, fizičke aktivnosti, unosa tečnosti, kao i pojedinih lekova. Buduće mame trebalo bi da svakodnevno konzumiraju namirnice koje predstavljaju veliki izvor celuloznih vlakana poput integralnih žitarica, svežeg voća i povrća bogatog vlaknastim materijama. Zatim, poželjno je unositi odgovarajuću količinu tečnosti (najmanje dva litra dnevno) i to vodu i prirodne sokove bez dodatog šećera. Fizička aktivnost takođe stimuliše crevnu peristaltiku, pa se treba truditi da svakodnevna aktivnost bude makar polučasovna šetnja.

Kod pojave opstipacije u trudnoći  ne bi trebalo tek tako posezati za laksativima. Trudnoća je naročito rizično stanje za primenu većine ovih sredstava, bilo da su sintetičkog ili prirodnog porekla (neke lekovite biljke, kao što je sena). Uz promene navika u ishrani za rešavanje problema hronične opstipacije u trudnoći preporučuje se i dodatni unos biljnih vlakana iz semena azijske bokvice, u obliku dodatka ishrani. Laksansi na bazi ovih biljnih vlakana u svetu se koriste godinama. Deluju tako što biljna vlakna iz semena azijske bokvice vezuju veliku količinu vode i bubre u crevima, čime dovode do razmekšavanja stolice i do povećanja zapremine crevnog sadržaja. Na ovaj način ubrzava se rad creva i podstiče fiziološko pražnjenje bez bojazni od bolnih grčeva. Kako seme azijske bokvice deluje mehanički i čisti creva ne ulazeći u krvotok, pogodno je za upotrebu ne samo kod trudnica već i kasnije, kod dojilja. Takođe je važno što ne izaziva navikavanje, pa se može koristiti kao svakodnevni dodatak ishrani,

dva, tri puta dnevno sa dosta tečnosti. Ipak, potrebno je malo strpljenja da počne da deluje jer se povoljan efekat očekuje tek jedan do dva dana nakon uzimanja, koliko je treba za uspostavljanje normalnog rada creva.

Stomačni problemi u drugom stanju


Što se tiče opstipacije (zatvora) u trudnoći, to je jedna od ružnih istina, takoreći tabu među poznatim ličnostima, jer nije dovoljno otmeno. Jedna od retkih koja se time otvoreno bavila je Dženi Mekarti  i to u dve knjige Belly Laughs: The Naked Truth about Pregnancy and Childbirth , Baby Laughs: The Naked Truth about the First Year of Mommyhood . Inače ova bivša Playboy zečica sada je voditeljka na ABC televiziji, a do sada je otvoreno govorila o svojoj trudnoći  dok je nosila sina Evena.

makonda-tracker