Gvožđe – dobar sluga i loš gospodar

1
Iako je uvreženo mišljenje da je važno u što većim količinama unositi gvožđe, postoje situacije kada višak, podjednako kao i manjak ovog minerala iz grupe oligo elemenata negativno utiče na zdravlje. Kako se rešavaju ovi problemi, objašnjava naša stručna sarad

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u organizmu koji je odgovoran za transport kiseonika vezan za molekul hemoglobina. Ono je neophodno za čitav niz veoma složenih procesa kao što su sinteza crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, energetski balans, imunitet i životno važne biološke procese. Učestvuje u stvaranju citohroma, ćelijskih enzima koji  daju energiju telu obezbeđujući procese ćelijskog disanja. Gvožđe podstiče rast, otpornost na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost.

GDE SE NALAZI GVOŽĐE?

Namirnice posebno bogate gvožđem su sušene začinske biljke, kakao i crna čokolada, džigerica, školjke, seme bundeve, susamovo seme, sušeni paradajz, suncokretovo seme, sušena kajsija, sočivo… One se mogu podeliti u dve kategorije: namirnice koje sadrže hem gvožđe (životinjskog porekla) i one koje sadrže ne-hem gvožđe (biljnog porekla). Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje (15 – 20 odsto), u odnosu na ne-hem gvožđe iz biljaka (ispod 2 odsto), mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Hem gvožđe nalazi se u mesu, živini i ribi. Obogaćene žitarice, mahunarke i spanać, dobri su izvori ne-hem gvožđa. Vitamin C pospešuje usvajanje gvožđa, pa je zato preporuka da se uz namirnice bogate gvožđem popije limunada, pojede pomorandža ili crvena paprika. Usvajanje će biti manje efikasno ukoliko se uz gvožđe unosi kalcijum, mleko ili jogurt. Apsorpciju otežava i kofein. Pored ishrane, ono se može uneti preko dodataka ishrani, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporuka je da se to uzima po savetu lekara.

SUPLEMENTI

Iako mešovita ishrana obezbeđuje unos od 10 do 30 mg gvožđa dnevno, ljudski organizam apsorbuje svega 0,5-1 mg. Usled ovako niskog nivoa njegove apsorpcije, gvožđe se, pogotovo u pojedinim patološkim i specifičnim fiziološkim stanjima, mora uzimati dodatno – putem dijetetskih proizvoda. Na tržištu postoji veliki broj preparata, ali ne deluju svi podjednako. Jedno su dijetetski suplementi koji se koriste u fiziološkim stanjima i preventivno, a drugo preparati koji se preporučuju za terapiju. Isto tako, gvožđe u stabilnom obliku helata omogućava bolju resorpciju iz creva i bioraspoloživost, pri čemu izostaju neželjeni efekti.

ANEMIJA

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na globalnom nivou deficit gvožđa postoji kod 24,8 odsto populacije. Ono je najčešći uzrok anemije, a do njega dolazi zbog neadekvatnog unosa i loše bioraspoloživosti. Pristupi u lečenju su različiti i u velikoj meri zavise od uzroka, pa je zato važno da se oni otkriju. Za ozbiljno lečenje potrebno je više meseci i to podrazumeva svakodnevni unos visoke doze elementarnog gvožđa dok se ne normalizuje krvna slika, ali i još dva meseca nakon toga.

VIŠAK GVOŽĐA

Ovde je reč o hemohromatozi, odnosno preteranoj akumulaciji gvožđa, koja može biti naslednog karaktera ili se javlja zbog predoziranja nastalog tokom transfuzije krvi. Kada se to dogodi, organizam apsorbuje previše gvožđa iz hrane, čak 30 odsto. Zdrava osoba ima tri do četiri grama gvožđa, dok kod hemohromatoze to iznosi od 20 do 40 grama. Taj višak taloži se u  organima kao što su jetra, srce, pankreas i koža. Simptomi su povraćanje, letargija i nizak krvni pritisak. Znaci su obično nespecifični i počinju sa bolovima u zglobovima, umorom i malaksalošću, gubitkom polnog nagona, odnosno libida ili impotencijom, gubitkom menstruacije, bolom u gornjem desnom delu trbuha zbog uvećanja jetre. Rano dijagnostikovanje može se ustanoviti merenjem transferina u krvi, što ponekad ukazuje na poremećaj i pre nastanka kliničkih simptoma. Kompletna dijagnoza obuhvata anamnezu, klinički pregled, laboratorijske analize, odnosno dokazivanje povišenog gvožđa u serumu.

PREVENTIVA

Lečenje podrazumeva mobilizaciju i uklanjanje viška gvožđa ponavljanim venepunkcijama. To podrazumeva uzimanje venske krvi dve do tri godine, odnosno sve do trenutka dok nivo gvožđa ne dođe do referentnih vrednosti. Prati se kliničko stanje pacijenta i redovno rade određene laboratorijske analize.

 

Piše: Doc. dr sc. med. Ana Mitrović, načelnik Operativnog odeljenja GAK Narodni front


Priredila: Moni Marković

 

 

makonda-tracker