Morač: Smanjuje upale i olakšava varenje

0
Ova aromatična biljka koja daje pikantan ukus jelima, izvanredan je lek za bolesti digestivnog trakta i disajnih puteva, ali i sjajno sredstvo u borbi protiv celulita
Morač; foto: Stockfood
Morač; foto: Stockfood

Morač, poznat i kao komorač, vrlo je važna lekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranljiva i industrijska biljka. Morač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. Raste divlje i poludivlje svuda oko Sredozemnog mora i ima mesnat koren. Stabljika je valjkasta, razgranata, visoka l-2 metra, a listovi su igličasto-končasto deljeni kao kod mirođije. Cvasti su udružene u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka. Cela biljka je jakog, prijatnog mirisa i vrlo aromatičnog i slatkog ukusa. Zato morač ponekad nazivaju slatka mirođija. Lošije vrste poznaju se po ljutom i gorkom ukusu i manje prijatnom mirisu, pa njih treba odbaciti.

LEKOVITOST

Ova biljka je vrlo dragocena zbog svojih antiseptičkih, antibiotskih i protivupalnih svojstava, a najčešće se koristi u slučaju poremećaja varenja i problema sa disanjem. Pospešuje probavu, nadutost i grčeve. Pozitivno deluje u slučaju infekcije disajnih puteva, upale grla i promuklosti, a pošto pospešuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava napade kašlja i astme. Pomaže u suzbijanju infekcije mokraćnih puteva i ublažava reumatske tegobe. Koren morača vrlo je krupan, pa se može upotrebiti na isti način kao i celer. Pored ploda i korena, koristi se i lišće, i to kao začin i zeleno povrće. Upotreba morača preporučljiva je naročito na našem podneblju, gde su ljudi skloni teškoj i jakoj hrani, masnom mesu i prerađevinama. Kako biste lakše svarili hranu, dovoljno je da jelu koje ste kuvali pred kraj dodate kašiku morača. Morač se daje deci koja imaju stomačne tegobe jer ublažava grčeve, a preporučuje se i dojiljama koje nemaju dovoljno mleka.

BOGAT VLAKNIMA

Kao dobar izvor vlakana, morač može da smanji povišen nivo holesterola. A pošto vlakna takođe uklanjaju potencijalno kancerogene toksine iz debelog creva, on može biti koristan u prevencija raka debelog creva. Takođe, morač je veoma dobar izvor folata, vitamina B koji je neophodan za pretvaranje opasnih molekula zvanih homocisteini u druge, benigne molekule. Visok nivo homocisteina koji može da ošteti zidove krvnih sudova, smatra se značajnim faktorom rizika za srčani ili moždani udar. Komorač je isto tako bogat izvor kalijuma, minerala koji pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska, još jednog od faktora za srčani ili moždani udar. U šoljici morača dobićete 10,8 odsto od dnevne vrednosti za vlakna, 5,9 odsto za folate i 10,3 odsto za kalijum.

POMAŽE KOD MENSTRUALNIH POREMEĆAJA

Komorač je takođe emenagog, što znači da olakšava i reguliše menstruacije izjednačavajući nivo hormona u telu. Osim toga, on se koristi u velikom broju proizvoda za smanjenje predmenstrualnih ciklusa, a tradicionalno i kao sredstvo za umirivanje bolova i opuštanje kod žena u menopauzi.


Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker