Wellbeing: Prekid trudnoće

0
Kako dolazi do prekida trudnoće, koji je najbezbedniji način, ali i kada je pravi trenutak za taj čin, kao i sve pojedinosti u vezi sa abortusom otkriva naš stručni saradnik
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

Kontracepcija ili sprečavanje začeća i trudnoće smatra se najsvrsishodnijim načinom kontrole plodnosti. Međutim, i pored brojih i vrlo raznovrsnih kontraceptivnih sredstava, žene često pribegavaju prekidu rane trudnoće kao metodi kontrole rađanja.
Sa medicinske tačke gledišta prekid trudnoće ne može biti alternativa kontraceptivnim sredstvima, ali dok se tim načinom ostvaruje planiranje porodice, ne može se potpuno isključiti iako je bez dileme najgori, najneprihvatljiviji i najrizičniji po zdravlje žene.

NEŽELJENA TRUDNOĆA

U našoj zemlji zakonskim regulativima dozvoljen je prekid trudnoće na zahtev pacijentkinje do deset nedelja trajanja (računajući od prvog dana poslednje menstruacije). Nakon tog period, prekid neželjene trudnoće moguć je samo uz saglasnost komisije formirane u tu svrhu i uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju. Sama intervencija može se izvesti u opštoj ili lokalnoj anesteziji i traje 5-10 minuta.
Nakon toga pacijentkinjama se savetuje 5-7 dana uzimanja antibiotske terapije, pošteda od teže fizičke aktivnosti i seksualna apstinencija.



ZBOG ČEGA LEKARI NE SAVETUJU PREKID TRUDNOĆE KAO SREDSTVO KONTROLE RAĐANJA?


Zbog mogućnosti brojih komplikacija koje prate ovu intervenciju, lekari upozoravaju da prekid trudnoće ne sme da bude sredstvo kontrole rađanja.
Komplikacije mogu biti neposredne, rane i kasne. Neposredne su perforacija materice (probušiti matericu instrumentom), krvarenje ili alergija na anestetik. U rane komplikacije ubraja se produženo krvarenje, rezidua (zaostalo tkivo), upala materice i organa male karlice, infekcije, temperatura. U kasne komplikacije možemo svrstati sterilitet, oštećenja grlića materice, sluznice materice, hronične upale organa male karlice.

MEDIKAMENTI ZA PREKID TRUDNOĆE


Medikamentni prekid trudnoće koji postoji u nekim zemljama kod nas se ne primenjuje jer lekovi koji se koriste u toj proceduru nisu registrovani u našoj zemlji i izrazito su skupi, a sama intervencija takođe nosi brojne rizike i ne može se primeniti kod svakog pacijenta.
Savet svim ženama jeste da je potrebno da vode kalendar menstruacije, redovno posećuju svog ginekologa i od njega potraže sve informacije o metodama kontracepcije ne bi li izbegle prekid trudnoće kao metodu kontrole rađanja.
 
MEL GIBSON: Pobornik protiv abortusa



Glumac Mel Gibson otac je sedmoro dece, šest devopjčica i jednog dečaka. Sa istom ženom Robin Mur je u braku od osamdesetih godina, a tokom devedesetih godina prošlog veka postao je glasni pobornik protiv abortusa. Naime, glumac smatra da je začeće novog bića nešto što je blagoslob i ne treba ga prekidati.
- Bog je jedini koji zna koliko dece treba da imamo, i mi treba da budem spremni da to prihvatimo. Mi ne možemo da odlučujemo ko će doći na ovaj svet, a ko ne – rekao je on u intervjuu Barbari Volters.

Piše: Dr Milan Brakus, ginekolog

makonda-tracker