Kada utihne seksualna želja...

0
Zbog čega se javlja i na koji način se leči seksualna disfunkcija kod žena i muškaraca, zbog čega je ovaj problem sve češći u mlađim uzrastima i šta je to seksualna inteligencija, otkriva naš stručni saradnik.
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

Seksualne disfunkcije predstavljaju stručni izraz za poremećaj realizacije seksualne aktivnosti, dakle nemogućnost uspešne erekcije, odnosno ukrućenja polnog organa kod muškarca, ali tu se uključuje i prevremena, brza ejakulacija. Kod žena reč je o izostanka adekvatnog seksualnog uzbuđenja, odnosno frigidnosti, kao i nemogućnost doživljavanja vrhunca seksualnog uživanja – orgazma (takozvana anorgazmija kod žene, ali postoji i anorgazmija kod muškarca kao retka seksualna disfunkcija - odsustvo ejakulacije).
ZBOG ČEGA SE JAVLJA SEKSUALNA DISFUNKCIJA?
Uzroci seksualnih disfunkcija su brojni, a mogu biti psihološki i organski. Kod muškarca psihološki uzroci najčešće su povezani sa strahom od neuspeha (nesigurnost u odnosu na izgled i čvrstinu polnog organa i gubitak samopouzdanja u vezi sa ponašanjem tokom seksualne aktivnosti), dok se organski uzroci odnose na hidraulički mehanizam erekcije, to jest dobru cirkulaciju krvi (stanje krvih sudova, šećerna bolest i slično). Kod žena najčešće je u pitanju briga, nedovoljna relaksacija, strah od trudnoće, neadekvatnost partnerskog odnosa...
Seksualne disfunkcije češće su kod žena. Smatra se da je jedna trećina seksualnih odnosa kod žena anorgazmična, to jest prolazi bez orgazma. Te žene sposobne su da dožive orgazam, mada ima i onih koje to nikada nisu uspele, ali tokom tog i takvog genitalnog odnosa nije došlo do vrhunca uživanja. Kod muškaraca impotencija se povremeno javlja tokom života i praktično svako ju je iskusio ako je dovoljno dugo živeo, dok je takozvana prevremena ejakulacija vezana za mlađi uzrast.
Prevremena ejakulacija po definiciji podrazumeva da muškarac ne može dovoljno dugo da održi erekciju, tačnije onoliko dugo koliko je potrebno i poželjno za obostrano partnersko uživanje. Kod žena, reč nimfomanija koristi se da definiše pojačan seksualni nagon, tačnije veću spremnost da se upražnjava seksualni odnos bez velikog i selektivnog biranja partnera, a frigidnost je pojam koji označava nemogućnost odgovarajućeg seksualnog uzbuđenja kao što je, na primer, odsustvo vlaženja i nabreklosti genitalija.

ODSUSTVO SEKSUALNE ŽELJE

I muškarci mogu da imaju ugašenu seksualnu želju koju prati odsustvo erekcije, na primer kod depresivnog poremećaja, ali i u starosti kada se smanji koncentracija testosterona, hormona seksualnog uzbuđenja. Pojačana seksualna želja kod muškarca, pandan nimfomaniji kod žene, naziva se satirijaza i povezana je sa testosteronom, to su takozvani seksualci, ali može da bude i fenomen seksualne zavisnosti, neka vrsta prisilne, kompulzivne potrebe da se upražnjava seksualna aktivnost.

ADIKCIJA


Seksualna zavisnost javlja se kod osoba koje često imaju poremećaj kontrole impulsa, što je posebna psihijatrijska dijagnostička kategorija, a to zatim prati i odsustvo drugih zadovoljstava praćeno kompulzivnom potrebom da se natkompenzuje osiromašen život, ali može da bude i filozofski pristup hedonističkom načinu života. Naravno da su klinike za odvikavanje od tog poremećaja svrsishodne jer takvi impulsi mogu da kompromituju svakodnevno socijalno prihvatljivo ponašanje.
Kod žena posle menopauze jedna polovina ima smanjenu ili ugašenu seksualnu želju, a kod muškaraca, zavisno od koncentracije testosterona, ta aktivnost može da traje i do duboke starosti (u sedamdesetim, pa i osamdesetim godinama života).

SEKSUALNA INTELIGENCIJA


Nema pravila za postizanje seksualne zrelosti. Zalažem se za to da pored raznih podvrsta inteligencije, postoji i seksualna inteligencija, a ona omogućava da se relativno brzo postigne seksualna zrelost. Svako ima svoju normalnost. Nekima je normalno da imaju svakodnevne seksualne odnose, drugima da to rade čak i više puta dnevno, a pojedinima je dovoljno i jednom nedeljno, čak i ređe. Ipak, nesporno je da se u mlađim godinama, (adolescencija, dvadesete, tridesete) to čini češće, a u kasnijim godinama, posle četrdesete, ipak se proređuje frekvencija seksualnih odnosa. Ali, učestalost nije najvažnija, najbitniji je kvalitet orgazma.
S druge strane, nedostatak seksualne želje najčešće je povezan sa brigom, strahovima i naročito depresijom. Naravno, nedostatak želje može da bude povezan i sa neatraktivnim i neinspirativnim partnerom, odnosno partnerkom – a to je opet jedna druga i duža priča...

Majkl Daglas - zdravim životom do seksa

Iako je nedavno proslavio 69. rođendan, glumac Majkl Daglas može da se pohvali aktivnim seksualnim životom zbog kojeg se lečio i na klinikama za odvikavanje od seksa. Kolo sreće ipak se okrenulo, pa je prve znakove seksualne disfunkcije glumac primetiopre nekoliko godina i zato je odlučio da se hrabro suoči sa problemom. U početku je rešenje potražio u vijagri, dok je kasnije izlaz iz ove situacije pronašao u zdravom načinu života.

- Siguran sam da su se ti problemi javili usled konzumiranja cigareta i prekomerne količine hrane. Ipak, sada sam okrenuo novi list i nadam se brzom poboljšanju - iskren je bio slavni glumac kada je komentarisao svoj problem, tako da i danas beleži pobede u spavaćoj sobi.



Priredio: Danilo Mašojević
Piše: Prof. dr Jovan Marić, psihijatar - seksolog



makonda-tracker