Fitnes: Vežbe sa bebom posle porođaja

0
Da li je preporučljivo vežbati neposredno posle porođaja, kada početi sa treninzima, ali i koje vežbe su preporučljive za porodilje i njihove bebe, objašnjava naša stručna saradnica Marija Savić-Srećković.
Marija Savić - Srećković. Foto: Vladimir Šporčić
Marija Savić - Srećković. Foto: Vladimir Šporčić

Nakon porođaja, vežbanje bi trebalo započeti čim vam lekar potvrdi da za to nema nikakvih smetnji, ali kada i sami osetite kako ste spremni da se pokrenete i povratite i fizičku i mentalnu kondiciju. Ne opterećujte se gubljenjem kilograma. Za početak, važno je da postepeno uvodite vežbe koje vam prijaju. Ukoliko dojite, šetnja i lagane vežbe za ruke i vrat mogu biti dovoljne. U šetnji sa bebom u kolicima, pridržavajući se za njih, možete uraditi brojne lagane vežbe za noge. Vremenom to divno druženje može da preraste u pravi trening.

 

VEŽBANJE SA DETETOM - OBOSTRANO UŽIVANJE I ZADOVOLJSTVO

 

Vežbanje sa detetom preporučljivo je jer tada sa njim provodite kvalitetno vreme, a ujedno i postepeno vraćate svoje telo u staru formu. Opasno je ako niste dovoljno odmorni i spremni u trenutku kada vežbate zajedno. Na uspešnost će uticati i adekvatna temperatura u prostoriji, kao i to da li ste prikladno odeveni. Ne zaboravite da ni vi ni dete ne budete punog stomaka. Ako ste odabrali adekvatne vežbe, dete će vam uzvratiti osmehom. Vremenom će i samo rado učestvovati u vašem zajedničkom ritualu. Vežbanje sa bebim trebalo bi prvenstveno da proizvede obostrano uživanje i zadovoljstvo, a pored toga primetićete da vam je i kondicija sve bolja.

 

 

KOJE SVE VEŽBE MOGU DA SE RADE SA BEBOM?

 

Imajte u vidu da je beba, grubo rečeno, dodatno opterećenje, ukoliko izvodite vežbe sa njom u rukama. U periodu kada je još nosite u kenguru, iskoristite da uradite nekoliko serija čučnjeva ili iskoraka. Bebi će biti zanimljiva promena visine.

Takođe, povežite te vežbe sa uspinjanjem visoko na prste i kompletiraćete vežbe za noge. Kasnije možete da uključiti podizanje bebe uvis sa spuštanjem u čučanj (kao na slici), pa ćete istovremeno angažovati i mišiće ramena i ruku. Ležeći na leđima, podižite kukove dok vam beba sedi u krilu. Prislonite bebu na grudi i podižite se do sedećeg položaja. Uostalom, istražujte šta vas oboje pokreće, pustite muziku, prevrćite se, puzite, imitirajte životinje... Trudite se da uz svaki pokret veselim poklicima nagradite bebu.

 

GUBITAK KILOGRAMA

 

Individualno je u kojoj meri će ove vežbe uticati na gubitak kilograma, ali je sigurno da će mame koje ih budu redovno radile biti u prednosti u odnosu na one koje propuste tu radost neponovljivih zajedničkih trenutaka sa svojim detetom.

Piše: Marija Savić-Srećković, Fitnes instruktor

makonda-tracker