Sve tajne presne ishrane

0
Na koji način možemo da konzumiramo presnu hranu, u čemu se ogledaju njene prednosti, ali i pomoću kojih praktičnih recepata možemo da pripremimo obrok, objašnjava naša stručna saradnica.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoji stara narodna mudrost koja glasi: Zdravlje i bolest ulaze na usta.

Hrana koja danas dominira u našoj ishrani prevashodno je napravljena od prerađenih žitarica koje su lišene svega dobrog što organske žitarice obezbeđuju. Zahvaljujući njima naš dnevni unos kalorija veći je nego što nam je to zaista potrebno. Prirodna hrana puna je vlakana, minerala i enzima, dok se prerađena često obogaćuje dodatnim vitaminima i mineralima u pokušaju da se približi svom izvornom obliku. Nastojanje da se ponovo kreira prirodna hrana od mrtvih, veštačkih sastojaka, uvek je loše po naše zdravlje.

 

ZAŠTO JE DOBRA PRESNA BILJNA HRANA?

Zbog toga što je biljka, svaki njen deo, jedino u svežem presnom stanju prirodna po sastavu. Biljna hrana koja je pretrpela jače zagrevanje (preko 45 stepeni Celzijusa) gubi enzime, uništavaju se i neki vitamini, pre svega vitamin C, a belančevine se pod uticajem temperature molekularno menjaju, pa ih naš organizam samo delimično može da svari. Presna biljna hrana će vas podmladiti, nestaće mnoge bore s vašeg lica, izgledaćete mladalački i počećete da ličite na sebe iz najboljih godina. Obezbedićete sebi zdravlje sve do duboke starosti, bez artritisa, bolesti srca i krvnih sudova, senilnosti... Presna biljna hrana brzo se i lako sprema, a svako jelo može da bude pripremljeno za desetak minuta. Zauvek ćete se oprostiti od života sa pilulama, injekcijama i lekarskim intervencijama.

U namirnice koje se upotrebljavaju u sirovoj ishrani spadaju orašasti plodovi, semenke, mahunarke, žitarice, suvo voće, alge, klice, sveže voće i povrće. Sirova ishrana oslanja se na zeleno lisnato povrće: blitvu, salatu, kelj, koprivu, lišće cvekle i šargarepe. Od njih se pripremaju zeleni bistri i kašasti sokovi, najveći izvori nutritijenata. Naučnici su dokazali da je hlorofil odličan čistač organizma sa snažnim protivupalnim i antibakterijskim delovanjem. Određene namirnice treba izbaciti iz ishrane: rafinirani šećer, belo brašno, testenine, hleb, gazirane napitke bogate fosforom i mesne prerađevine da bi organizmu olakšali posao. Tada on lakše i delotvornije iskorišćava hranljive sastojke koje unosimo jer ne mora da se bori sa nezdravim namirnicama.

 

SAVET

Umesto prženja i kuvanja, seckajte, cedite, sušite i spremajte pomoću kuhinjskih uređaja kao što su blender, dehidrator i sokovnik. Tečnost koja mnogima nedostaje jeste mleko. Ono se teško vari pa se umesto njega preporučuju fermentisani mlečni proizvodi. Mleko se priprema od orašastih plodova. Šoljica plodova badema ili lešnika pomešana sa litar vode u sokovniku postaje ukusan mlečni napitak. Pre posluživanja takvo mleko procedi se kroz gazu da bi se odstranila vlakna koja se teže vare. Što se tiče kalcijuma, on se u ovom načinu ishrane dobija iz namirnica kao što su alge, susam, zeleno lišće i mak. Ako ne želite da se odreknete mesa, u umerenim količinama dozvoljava se pršuta, a od alkohola prihvatljivo je vino. Kod ovakve ishrane, za razbuđivanje umesto kafe služe se sokovi. Sok od grejpfruta zadovoljava potrebu organizma za gorkim ukusom i odličan je stimulans. Veliki broj ljudi oduševljen je presnom ishranom jer se na taj način brzo gube suvišni kilogrami, pogotovo kod onih osoba koje se strogo pridržavaju svih pravila. U presnoj ishrani može nedostajati vitamin B12. Bogati izvori ovog vitamina su riba, plodovi mora, mleko i fermentisani sirevi. U slučaju deficita, prihvatljivi su dodaci u ishrani.

 

Prvo dvoje čitalaca koje u ponedeljak 9. septembra pošalju mejl na adresu :fitnesstudioastalos@gmail.com dobiće besplatnu konsultaciju u vezi sa ishranom, merenje masti, vode i mišićne mase. Ostali dobijaju 20 odsto na sve usluge (individualni treninzi, pregledi i dijetoterapija).

 

 

Maja Volk - Presna hrana je moj izbor

Voditeljka Maja Volk nakon hemoterapije koju je primila zbog raka grla, odlučila je da pređe na presnu hranu. Ona je uvek raspoložena da podeli recepte za ukusne šejkove.

- Ishrana presnom hranom i te kako jača organizam i preokreće ćelijsko divljanje u normalno funkcionisanje organizma. Šećer je dobar za sve ćelije, pa i za ćelije raka, ali ako jačaš imunitet, onda ga dobre ćelije lako pobede. U voćne sokove ubacujte povrće. Zeleni kašasti sokovi su manje slatki, a potentni. Kombinacija svežeg lišća kelja, breskve, lubenica, limuna je zakon.

 

Piše: Maja Astaloš, nutricionista

 

 

makonda-tracker