Primena homeopatije kod najmlađih

0
Daje li ovaj način lečenja rezultate i kod dece, postoje li kontraindikacije, kojih pravila se treba pridržavati i kako izgleda pregled kod homeopate, otkriva naša stručna saradnica.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Homeopatija je grana medicine koja pri određivanju leka uvažava pacijentove fizičke, emotivne i mentalne osobine. Ona nije svemoguća, pogotovo ako se pacijenti ne pridržavaju  i ostalih  preporučenih režima u vezi sa opštim zdravstvenim aspektima. Homeopatski lek treba da  aktivira odbrambene mehanizme organizma i potakne njegovo samoizlečenje i utoliko je efikasniji ukoliko je pacijent vitalniji. U homeopatiji važi pravilo: cilj lečenja jeste čovek, a ne bolest.  Ako  se lekom napada jedino bolest, nju ćete najčešće samo potisnuti  i  ona će se prvom prilikom  vratiti u  još jačem obliku. Homeopatski lek pomaže organizmu da ojača i da onda tako ojačan ne dozvoli bolesti da se ispolji. U homeopatiji je lek  za svakog pacijenta potpuno individualan. To znači da  će, na primer, deset pacijenata sa dijagnozom hroničnog gastritisa  verovatno dobiti deset različitih lekova jer  je svako individua sa svojim osobenostima, a shodno tome pripada mu i različit lek. Deca su najzahvalniji pacijenti jer imaju odličnu vitalnost i kako  homeopate kažu, dobra im je vitalna sila,  pa oni obično brzo i dobro reaguju, tako da se kod njih efekti homeopatije najbolje ispoljavaju. Tako dobra reakcija na lek kod beba i male dece pobija teoriju da  homeopatski lekovi deluju na osnovu placeba.

KAKO IZGLEDA HOMEOPATSKI PREGLED DETETA

Homeopatski pregled  deteta koje dolazi u pratnji roditelja,  obuhvata razgovor, fizički pregled, kao  i uvid u medicinsku dokumentaciju. Cilj je utvrđivanje aktuelne psihofizičke slike mališana i određivanje leka za svako dete ponaosob.  Ukoliko je reč o hroničnom oboljenju, dete je najčešće već detaljno fizički pregledano i klasično lečeno, tako da  homeopata nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i ispitivanje simptoma bolesti, obraća pažnju na opšti izgled deteta i njegovo ponašanje u ordinaciji,  a svojim pitanjima, najčešće  roditeljima, usmerava razgovor u cilju dobijanja  slike psihofizičke konstitucije. Najčešća pitanja su kako dete spava, da li se noću budi, na koji način podnosi toplotu, da li se znoji, kako se ponaša u društvu druge dece, kakve ima strahove...

KONTRAINDIKACIJE

U klasičnom medicinskom pogledu, homeopatija nema kontraindikacije, ali ne sme samostalno da se primenjuje tamo gde   je efikasnije klasično lečenje, kao što su akutna hirurška oboljenja,   nedostatak hormona, manjak vitamina... U takvim oboljenjima može da se primenjuje kao dopunsko lečenje, odnosno u kombinaciji sa klasičnim lekovima. Zbog toga  je neophodno medicinsko obrazovanje homeopate da bi on na pravi način uspostavio ravnotežu i po potrebi primenio kombinaciju klasičnih i homeopatskih lekova.

NAJČEŠĆE TEGOBE

Roditelji se najčešće javljaju  zbog  akutnih oboljenja  dece kao što su upala uha, alergijska oboljenja, crevne kolike kod beba,  urinarne tegobe i poremećaji varenja. Danas u  našim apotekama postoje već gotovi homeopatski lekovi koji su odlični za akutne probleme kod dece kao što su grčevi u crevima, nicanje zuba, alergije... Sve su to registrovani i provereni homeopatski lekovi koji mogu značajno da umanje ili potpuno odstrane simptome oboljenja. Preporučuju se samo u akutnim slučajevima koji su i najčešći u tom uzrastu. Ukoliko se uzimaju prema uputstvu, značajno će skratiti i olakšati tok bolesti, bez neželjenih efekata. Kao i homeopatski lekovi uopšte, oni su netoksični i deca ih odlično podnose. Homeopatska i klasična terapija apsolutno  mogu da se  kombinuju. Međutim, s obzirom na to da klasični lekovi mogu da umanje dejstvo homeopatskih, poželjno je da se klasični lekovi svedu na onu meru koja će imati optimalno dejstvo za pacijenta, a u isto vreme omogućiti i homeopatskom leku da deluje.

 

Piše: prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, spec. interne medicine i dipl. homeopata

Priredio: Danilo Mašojević

TAGOVI: 123Living
makonda-tracker