Rukometna i rekreativna kondicija

0
Na primeru individualnog treninga kojim svoju kondiciju pospešuju rukometne reprezentativke Srbije, naša stručna saradnica objašnjava i način na koji se ovakav tip vežbi primenjuje na rekreativce
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Savremeni sport je pred sve njegove konzumente postavio ekstremne napore koje je nemoguće ispratiti bez odgovarajuće fizičke pripreme. Sve veća konkurencija, nedovoljno kvalitetnog trenažnog vremena, želja za produženjem karijere, prevencija i rehabilitacija od povreda, samo su neki od razloga zbog kojih su individualni treninzi svakodnevna pojava u životu profesionalnog sportiste.

U domen sportova koji zahtevaju izraženu fizičku spremu svakako spada i rukomet, a stručnjaci tvrde da je rukometašu neophodno da ima brzinu sprintera, elastičnost skakača, snagu bacača, kondiciju srednjeprugaša, tehniku artiste i intuiciju za taktiku jednog igrača loptom. Posebno je zanimljivo kada se ovakvim sportom bave pripadnice nežnijeg pola. Način na koji se rukometašice spremaju za izazove koji ih očekuju na terenu, demonstriraju srpske reprezentativke Andrea Lekić, Sanja Damnjanović i Marina Dmitrović na svom individualnom kondicionom treningu koji im pomaže da odgovore svim zadacima koji se pred njih postavljaju.

NAČIN TRENINGA

Kretanja u rukometu zahtevaju intenzivna i složena naprezanja, pravovremenu i brzu reakciju, snažne duele, skokove i bacanja. Savremeni trening bazira se na vežbama prevencije jer se zbog eksplozivnih kretnji koje iziskuje ovaj sport opterećuju zglobovi.

Individualni kondicioni trening namenjen rukometašicama počinje vežbama stabilizacije gde se koriste balans ploče, ekspanderi, trake, bosu lopte... Zatim se nastavlja sa podizanjem pulsa trčanjem na traci, uz specifične zahteve kojim se angažuju svi mišići donjeg dela tela, što daje adekvatnu osnovu za nastavak treninga.

Nakon toga rade se vežbe za razvoj snage nogu i ramenog pojasa, kroz povezivanje sa elementima rukometne igre. Kraj treninga rezervisan je za praktikovanje vežbi za stabilnost i jačanje mišića trupa, kao i za obavezno istezanje. Na ovakav tip treninga mogu da se naslone i ostali segmenti fizičke pripreme, u koje spadaju brzina, eksplozivnost i fleksibilnost. To se ostvaruje kroz vežbe prilagođene rukometnoj igri, gde se primenjuje princip slobodnih tegova, a ne standardnih sprava u teretani koje jačaju samo mišić, ali ne i mišić kroz pokret koji je u ovom slučaju potreban. Rukomet je igra širokog spektra kretnji, pa je kao takvu fizička priprema ne sme da sputava, već mora da je učini još raznovrsnijom.

 

NAPREDNE TEHNOLOGIJE I ZNAČAJ KONDICIJE

Sport se odavno sprijateljio sa naukom, pa je način na koji rukometašice podižu nivo kondicije sada povezan sa nekoliko faktora. Oblast sportske medicine bitna je karika za poboljšanje rezultata. Korišćenje hiperbaričnih komora, masaža, elektrostimulacije, ledenih kada i drugih metoda oporavka, rukometašice dovodi do brže spremnosti na nova trenažna opterećenja. Sportska ishrana je postala važna dimenzija trenažnog procesa i nezaobilazan faktor uspeha. Prednost kondicionog treninga u odnosu na ostale tipove vežbanja ogleda se u tome što se nakon uspostavljanja dovoljnog nivoa bazične fizičke pripremljenosti primenjuju specifična trenažna sredstva koja znatno unapređuju nastup u datom sportu. Onaj ko radi ovakav tip treninga, na viši nivo podiže brzinu, izdržljivost, agilnost, koordinaciju, fleksibilnost i snagu, pa je samim tim sposobniji da odgovori tehničko-taktičkim zadacima na terenu.

 

KONDICIJA KAO DNEVNA HIGIJENA

Kada je reč o primeni kondicionog treninga na rekreativce, bitno je da se oni ne uplaše ovakvih vežbi. U suštini, rekreativno vežbanje je ono koje ide do granice prijatnosti, s tim što se neke bazične stvari moraju uraditi i na tom nivou. Sa početnicom prvo se odradi šetnja na traci kako bi se podigla temperatura mišića. Zatim se prelazi na nekoliko vežbi za mobilizaciju svih zglobova tela, statičke vežbe i vežbe snage u parteru koje služe za jačanje muskulature celog tela. Na kraju sledi istezanje.

Ovakav trening nije mnogo zahtevan, ali je sasvim dovoljan da se aktivira svaki mišić. Rekreativno vežbanje ima za cilj popravljanje nivoa fizičke sposobnosti, a sve to u funkciji zdravlja, dobrog izgleda i vedrog raspoloženja. To je deo dnevne higijene i kultura življenja. Neaktivnost čini čoveka tromim, dok redovno vežbanje troši energiju, ali je istovremeno i donosi. Takođe, uz to ide i osećaj da dobro izgledate. Ne zaboravite, zadovoljan čovek uvek izgleda dobro.

 

 

Piše: Marija Lojanica, profesor fizičke kulture i fitness instruktor

 

 

 

Priredio: Stefan Tošović

makonda-tracker