Trešnja – crveno blago

0
Plod trešnje u sebi sadrži brojne zdrave materije, one su odlične za probavu, ali i probleme koje muče današnje žene kada je reč o antiejdžing tretmanima i borbi protiv celulita
Foto: Stockfood
Foto: Stockfood

Trešnje su omiljeno voće mnogih, a najukusnije su kada su tek ubrane sa drveta. Ovo voće sastavni je deo voćnih salata, biskvita, torti i pita... Veoma su bogate vitaminima i mineralima, a mogu da se koriste i kao lek. Crveni plod trešnje sadrži vitamin C, folnu kiselinu koja pospešuje rad kardiovaskularnog sistema i krvotok, kalcijum i gvožđe. Takođe, dokazano je da je to odličan medikament kada je reč o lečenju upale bešike. Trešnja jača vezivno tkivo i sprečava nastanak bora tako što uništava štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Kod žena umanjuje celulit, a interesantno je da pospešuje varenje, rasterećuje srce i aktivira jetru i bubrege. Trešnja u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu, ali i probleme s artritisom, kao i kod antiejdžing tretmana. Zanimljivo je da je trešnja bogata flavonoidima, izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene supstance.

 

ZDRAVA ISHRANA

Prema smernicama piramide pravilne ishrane, trešnje su u grupi sa ostalim vrstama voća. Za tu grupu namirnica preporuka je 2-4 serviranja dnevno. Energetska vrednost trešnje iznosi samo 32 kcal na 100 g svežeg ploda. U 100 grama trešanja nalazi se 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g belančevina, 16 g ugljenih hidrata, 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijumom pa stoga povoljno deluje na izlučivanje vode iz organizma.

 

RECEPT

Slatko od trešanja

 

Sastojci:

Potrebno je

1 kg trešanja 

1,25 kg šećera 

1-2 kesice vanile 

1 čaša vode 

1 limun

 

Priprema:

Trešnje oprati i očistiti od košpica. Šećer prokuvati sa vodom da se dobije gust sirup pa dodati trešnje i limun rezan na kolutove. Nakon toga držati na ringli dok trešnje ne budu skuvane, a sirup toliko gust da sa kašike kaplje, a ne curi. Posudu pokriti mokrom krpom i ostaviti preko noći, a onda masu sipati u čiste suve tegle.

 

 

makonda-tracker