Kupus izvor vitamina C

0
Pored toga što je ukusan, plod ovog povrća odličan je izvor proteina i minerala, a kod pojedinih oboljenja koristi se kao savršen medikament jer je bogat brojnim hranjivim materijama
Foto: Stockfood
Foto: Stockfood

Kupus je vrlo popularno povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti - 24 kcal na 100 g. Prosečno sadrži 92,52 odsto vode, 1,21 procenat proteina, 0,18 odsto masti i 2,3 procenta dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni vitamin C i beta-karoten, provitamin vitamina A, a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Male količine natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osiguravaju maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu.

 

KAO LEK

Dokazano je da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Kupusom se, takođe, u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za njegovu obranu od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zaceljivanje rana i preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Novija epidemiološka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija povrća iz roda kupusa može da bude posebno delotvorna u  smanjenju rizika od pojave raka. Komponente koje se smatraju odgovornima za ovakvo delovanje ovog povrća su fitohemikalije. To su

biološki aktivni biljni molekuli koji u saradnji sa vitaminima i mineralima povoljno deluju na zdravlje. Kupus je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast. To ga čini dobrom namirnicom za smanjenje telesne težine. Zdraviji je sirovi kupus od kuvanog, a lekovit je i ukiseljeni kupus, kao i rasol.

 

PRIMENA U PRAKSI

  • Obloge od kupusa delotvoran su lek protiv reumatskih bolova, posebno  lumbaga i išijasa. Kupusov list treba oprati, iseći debele žile, listove istanjiti valjkom ili bocom da budu ravni, staviti ih na obolelo mesto, pokriti suvom lanenom krpom i pričvrstiti zavojem. Obloge se menjaju tri puta dnevno.
  • Kod bronhitisa treba staviti tri-četiri lista kupusa na prsa i leđa gde je bol najjači, pričvrstiti zavojem i ostaviti celu noć. Umesto lišća, za obloge može da poslužiti i rasol. Oblogu treba ugrejati i menjati svakih pola sata do 45 minuta, a ako jako nagriza kožu, treba ga razrediti vodom. Jedna do dve čaše rasola pomaže kod hroničnog zatvora, upale creva, mamurluka i promuklosti. Tri čaše dnevno pomoći će kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

 

RECEPT

Ćuretina u slatkom kupusu

4 osobe, 800 dinara, 60 minuta

 

Sastojci

1 manja glavica belog kupusa

2 čena belog luka

2 arpadžika

2 šargarepe

po 300 g celera i praziluka

4 ćureće šnicle (po 110 g)

suvi origano

8 režnjeva pršute

2 kašike putera

½ kašičice kima

400 ml bujona

so, biber

 

Priprema:

Glavicu kupusa kuvajte u slanoj vodi oko 10 minuta. Odvojite 10-12 listova, pa ih isperite i ocedite. Beli luk, arpadžik i ostalo povrće očistite, oljuštite i sitno naseckajte. Šnicle izlupajte tučkom za meso, prepolovite ih na pola i začinite. Na svako parče stavite po režanj pršute. Dva do tri lista kupusa stavite jedan na drugi, na njih poređajte šnicle sa pršutom, sve smotajte i povežite kuhinjskim koncem. Svitke i pripremljeno povrće dobro ispržite na puteru sa svih strana, dodajte kim, podlijte bujonom i kuvajte oko 45 minuta.

NAPOMENA: Umesto bujonom, jelo možete naliti vodom i dodati začin od suvog povrća.

makonda-tracker