Prolećno bogatstvo ukusa u mladom luku

0
Ovo povrće smatra se neizostavnim delom roštilja, ali i salata u kojima je glavni sastojak. Uz to, svojstva koja poseduje često ga karakterišu i kao narodni medikament
Foto: Stock Food
Foto: Stock Food

Beli luk većinu ljudi asocira na svoj izraziti miris i ukus, a znatno je bogatiji vodom nego što je ima u starom luku. U njemu je i manji procenat ugljenih hidrata, kao što je i manji energetski udeo, 25 do 30 kalorija. Belančevine i ostali sastojci u luku nalaze se u vrlo malim količinama. Od mnogobrojnih minerala i oligoelemenata najznačajniji je sumpor. Bogat vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, mladi luk sadrži kalijum, fosfor i kalcijum. A u njemu ima i nekih retkih oligoelemenata kao što su selen koji pospešuje obranu imuniteta i pokazuje se kao odličan saveznik u borbi protiv starenja ćelija, mangan, aktivator mnogih enzima i regulator cerebralnih neuro-prenosnika, kobalt - antianemik, kompleks vitamina B 12 i fluor koji je potreban za održavanje dobrog stanja zuba i kostiju.

 

IZVOR VITAMINA

Mladi luk sadrži veliku količinu vitamina C - ima 25 mg/100 g, dok ga u luku koji jedemo tokom godine ostane samo 7 mg. U mladom luku, u manjoj količini nalaze se i mnogi vitamini B grupe. Prisutan je i vitamin E i provitamin A.

 

KAO LEK

Blagotvorna delovanja na kardiovaskularni sistem povezana su sa mladim lukom jer on sprečava naslage plaka, čime se izbegava eventualno stvaranje ugrušaka, začepljenje krvnih sudova i tromboza. S ovim povrćem povezano je i hipoglikemijsko delovanje jer on sprečava preterani porast šećera u krvi. Mladi luk je odličan i kao prirodni anitibiotik jer sprečava mikrobnu proliferaciju. On krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna konzumacija može da pomogne kod regulacije visine holesterola, smanjenja rizika od nastanka raka, naročito kancera debelog creva, ublažavanja hronične upale... Spojevi koji su zaslužni za neugodni miris i ukus su takođe zaslužni za njegova lekovita svojstva. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna protivupalna svojstva.

makonda-tracker